galéria megtekintése

Százezer ember ellátása kerülhet veszélybe

4 komment


Danó Anna

Hétfőn kora délután az újpesti Polgár Centrumban tájékoztatják a Károlyi kórház dolgozóit az intézményük tervezett átalakításáról – tudta meg a Népszabadság.

A múlt héten Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára jelentette be, hogy a kormányzat október 1-jétől megszüntetné az újpesti Károlyi kórházban az aktív gyógyítást, és csak a krónikus részleget, valamint egy megerősített járóbeteg-szakellátást hagynának a kerületben. A betegeket a jövőben a Honvédkórházban kezelnék.

Kelj fel, és járj! – ez a jelszó a Károlyi kórház betegeinek
Kelj fel, és járj! – ez a jelszó a Károlyi kórház betegeinek
Teknős Miklós

A bejelentés óta zajlik a nyilatkozatháború a kerületi önkormányzat tisztviselői között. Újpest fideszes polgármestere például megfelelő ellátást követel az itt élő több mint százezer embernek. Wintermantel Zsolt közösségi oldalára írt posztja szerint: „Újpest önkormányzata semmilyen döntésről nem kapott hivatalos tájékoztatást az állami fenntartású Károlyi kórházzal kapcsolatban, bár tudomásunk van róla, hogy a dolgozókat hétfőn állománygyűlésre hívták.”

 

Az elmúlt évtizedekben számos alkalommal, többféle verzió merült fel a kórház működtetésével kapcsolatban, a polgármester maga is többször tárgyalt a lehetőségekről. Mint írja, határozottan azt képviseli, az újpestieknek is joguk van a jó színvonalú egészségügyi ellátáshoz, így azt kérte minden érintettől, hogy döntéseik során e szempont szerint járjanak el.

A képviselő-testület szocialista csoportjának vezetője, Trippon Norbert viszont a Fidesz kerületi és országgyűlési képviselőit hibáztatja a Károlyi kórház elvesztéséért. Mint azt lapunknak elmondta: az előző ciklusban három kormánypárti országgyűlési képviselője is volt a városrésznek, ennek ellenére szó nélkül hagyták, hogy bezárják az Árpád kórház traumatológiáját és neurológiáját, miközben a lakosság tüntetett és aláírást is gyűjtött. Az ellenzéki politikus szerint Újpesten több mint 100 ezer ember maradhat aktív kórházi ellátás nélkül, mert a Honvéd már most is túlzsúfolt, ott alig győzik a betegeket.

A Fidesz egyébként 2010 óta tudatosan a bezárás felé „lökdösi” az intézményt. Tavasszal kommunikációs trükköt is bevetettek a lakosság megtévesztésére, amikor még azért lobbiztak, hogy Újpesten épüljön meg a kormány által tervezett új fővárosi kórház. Ám, éppen a bezárásról szóló hírekkel egy időben a szaktárca sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a célra budai telkeket, helyszíneket vizsgálnak. Azaz Újpestnek sem régi, sem új kórháza nem lesz.

Trippon Norbert a képviselő-testület szocialista csoportja nevében ezért arra szólítja fel Hollósi Antalt, az előző ciklus fideszes országgyűlési képviselőjét, a kórház orvosigazgatóját, valamint Wintermantel Zsoltot, hogy határozottan ítéljék el a kormányzat kórházbezárási szándékát.

Az ellátások ötödére nincs fedezet

A kórház-átalakításokkal a kormányzat célja, hogy megszüntessék a párhuzamos vagy felesleges ellátásokat, és az adott térségben minden intézmény csak arra vállalkozzon, amit el is tud végezni. Valójában arról van szó, hogy a járó- és a fekvőbeteg szolgáltatások ötödére nincs fedezet. Az egészségbiztosító 2007 óta ugyanannyit, 145-150 ezer forint közötti összeget fizet az átlagos esetek ellátásáért a kórházaknak, miközben óvatos becslések szerint az legalább 180 ezer forintba kerül.

Lényegében ez a kórházi eladósodás oka, amit a kormányzat most azzal orvosolna, hogy átszervezi a szolgáltató helyeket, és csökkenti a számukat. Ez a program lényegében 2011 óta folyik több-kevesebb sikerrel. Az ellátórendszer új szerkezetére a megrendelést az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adja. A hivatal készíti azokat kapacitástérképeket, amelyekből egyebek mellett kiderül, mekkora összeg jut az E-Alapból az adott területen élők gyógyítására, és az milyen jellegű, mennyi ellátásra fordítható. A helyi egyeztető fórumok munkájában is az egészségbiztosítóé az utolsó szó.

Bár a helyi egyeztető fórumok országszerte, így a fővárosban is hónapok óta működnek, komolyabb kapacitásátrendezés eddig nem nagyon került szóba. Azzal a szakpolitika is kalkulált, hogy a kórházi férőhelyek újraosztásában a legnagyobb feszültség a fővárosban lesz, ahol elvben csak azok az intézmények maradhatnának teljes jogú kórházak, amelyek a nap 24 órájában képesek sürgősségi feladatokat ellátni, illetve legalább egy megyei kórház kvalitásaival rendelkeznek. Ez itt azért is nehéz, mert szinte alig van olyan intézménye Budapestnek, amely teljes szakmai palettát tart fenn. Mindez a területi ellátási kötelezettség újragondolásával, és egy új beutalási renddel járhat együtt: az egészségügyi államtitkár korábbi nyilatkozata szerint most az Országos Mentőszolgálat kapacitásainak 80 százalékát a kórházak közti betegszállítás köti le. Ezért az átszervezés célja az is, hogy ez megszűnjön.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.