galéria megtekintése

Századvégest akar a Corvinus élére Orbán

30 komment


Csuhaj Ildikó

Orbán Viktor a kormányzati stratégiai agytröszt Századvég elnökét, Lánczi Andrást látná szívesen a Corvinus rektori székében Rostoványi Zsolt távozása után. Lánczi a Népszabadsághoz eljutott hírek szerint még mérlegeli, pályázzon-e.

Lánczi András, a kormány straté­giai agytrösztje, a Századvég Alapítvány elnöke mérlegeli, pályázzon-e a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektori székére – tudta meg a Népszabadság. Kormányzati források munkatársunknak azt mondták,

Orbán Viktor kifejezetten Lánczit szeretné az egyetem élén látni.

Ám annak ellenére, hogy a hét végén már lejár a pályázatok benyújtásának határideje, forrásunk szerint még most is „nagy a bizonytalanság, hogy egy jobboldali rektorjelöltre nyitott-e a szenátus”. Eredményt áprilisban hirdetnek.

 

A jelenlegi rektor mandátuma június végén jár le. Rostoványi Zsoltot 2011-ben választotta meg a Corvinus szenátusa, és a következő évben foglalta el a hivatalát. Vele szemben az Orbán-adminisztráció nem volt ellenséges.

A Közel-Kelet- és iszlámszakértő rektor, Rostoványi Zsolt a hatalom rokonszenvét elveszíthette azzal, hogy

nem ért(ett) egyet Orbán Viktor kerítéspolitikájával.

„A menekülthullám kialakulásának okai­val kellene foglalkoznia a nemzetközi közösségnek. Ezek borzasztóan­ nehéz kérdések, a megoldásra még csak ötletem sincsen, de abban biztos vagyok, hogy falak, kerítések emelésével ezt a problémát nem lehet Európától elrekeszteni” – mondta egy interjúban.

A miniszterelnök Lánczi András mögött
A miniszterelnök Lánczi András mögött
Kovács Tamás / MTI

Rostoványi Zsolt – Pálinkás József volt MTA-elnököt idézve – azt is megfogalmazta: egy felsőoktatási intézmény a szó klasszikus, univerzitás értelmében nem egy „diplomagyár". Azt hangoztatta: az egyetemnek értelmiségieket kell képeznie. Mint közölte: „Szívem szerint azt mondanám, hogy nincs olyan szak, beleértve a pénzügy-számvitel, ahol ne kellene akár filozófiát tanítani és megjeleníteni”. Az Orbán-adminisztrá­ciónak azonban épp

a Corvinus szellemisége a baja.

Az első polgári kormányzás idején olyan vélemények is elhangzottak zárt körben, hogy a BCE „marxista fészek”. Az egyetem mostani kormányzati kezelésének nyílt üzenete, hogy a miniszterelnök – valamint a közgazdászképzés szemléletreformjának programját megfogalmazó Matolcsy György jegybankelnök – kurzusváltást akar a Corvinuson. Tegyük hozzá: az egyetem professzora az a Chikán Attila is, aki az első Orbán-kormány gazdasági minisztere volt, és tanszékvezető az a Bod Péter Ákos, aki az Antall-kormány ipari és kereskedelmi minisztere volt, később jegybankelnök. Ők ma már rendszeresen és nyíltan bírálják a kormány gazdaságpolitikáját a bizalomhiány és az instabilitás miatt.

Az 1959 óta a közgazdaság-tudományi egyetem aulájában lévő Marx-szobor eltávolításával a Fidesz-szövetséges kereszténydemokraták szerint szimbolikusan is lezárult Magyarországon a posztkommunista korszak. Az eltávolítás indoka az volt: elfogadhatatlan, hogy Magyarországon még szobra lehet Karl Marxnak, annak az ideológusnak, aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott.

Eszme, történet

Tellér Gyula mellett Lánczi András Orbán Viktor egyik legfőbb ideológusa, noha ezt a filozófiatudományok kandidátusa – a Corvinus Politikatudományi Intézetének igazgatója, egyetemi tanár – rendre visszautasítja. Szakterülete többek között a politikai filozófia, ezen belül is a XX. századi politikai filozófiai iskolák és irányzatok, a magyar politikai gondolkodás eszmetörténeti kérdései, különös tekintettel a két háború közti időszakra, a modern demokráciaelméletek, ezen belül is a kommunikáció problémái. Orbán Viktor miniszterelnök nagy nemzetközi botrányt kavaró, az illiberális demokrácia tézisét megfogalmazó tusnádfürdői beszédét több nyilatkozatában megmagyarázta. Amennyiben Lánczi beadja pályázatát, a versenytársa lehet a Corvinus rektorhelyettese, Szántó Zoltán, illetve Zoltayné Paprika Zita, a BCE Gazdaságtudományi Karának a vezetője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.