Száz helyen fognak tüntetni az Orbán-kormány ellen

Száznál több településre szerveznek korrupcióellenes demonstrációt a baloldali ellenzéki pártok áprilisban – erről állapodtak meg az MSZP, a DK, az Együtt és a PM képviselői.
Az időpont valószínűleg április 19. lesz, bár ezt még nem véglegesítették. A dátum ismeretében döntenek majd arról, hogy a különböző településeken ki feleljen a szervezésért. A koncepció az, hogy minden helyszínnek lesz egy felelőse: az eddigi tapasztalatok alapján Budapesten és valószínűleg Pécsen is civilekre bíznák a tüntetés megrendezését (így a felszólalók kiválasztását is), a vidéki helyszínek többségében azonban a pártoké lehet feladat.

A szerdai egyeztetésen az hangzott el: a száz helyszín nem okozhat gondot, hiszen a pártoknak vannak szervezeteik mind a 106 egyéni választókerületben.

Az országos akcióra Juhász Péter, az Együtt alelnöke tett javaslatot. Eredetileg jövő szombati időpontot javasolt, de a PM és részt venni kívánó civil szervezetek is azt jelezték, tíz nap kevés a szervezésre. Mivel a rá következő a húsvéti hétvége, ezért döntöttek a további halasztás mellett, csakhogy április 12-én lesz az ajkai-tapolcai időközi választás, amikor elsősorban ott próbálnak mozgósítani, illetve akkor tartják Az élet menetét Budapesten. Ezért a legvalószínűbb időpont április 19.

A tüntetésekhez egységes arculatot terveztek, ezen egy áthúzott korona látható az "Országos tüntetés a korrupció kormánya ellen több mint száz településen" felirat alatt.

Juhászék az LMP-t is bevonták volna a szervezésbe, de az ökopárt ezt elutasította, mondván, nem vállalható, hogy egy rendezvény keretében tüntessenek a korrupció ellen olyan szereplőkel, akik „néhány éve még egy ugyancsak korrupt kormány működtetői voltak". Noha részben épp az LMP bevonása érdekében találták ki azt, hogy a pártok ne közösen álljanak színpadra, hanem osszák fel a helyszíneket. A szerdai megbeszélésen a baloldali pártok arról is egyeztetni kezdtek, hogy a demonstrációktól függetlenül hogyan működjenek együtt a különböző helyi korrupciós ügyek feltárásában.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.