Száz fiatal közül nyolcvan szerint Magyarország nagyon korrupt

A megkérdezettek 77 százaléka a politikai életet tartja a leginkább fertőzöttnek – derül ki a Trans­parency International Magyarország felméréséből, amelyet Martin József Péter, a szervezet igazgatója mutatott be a Sziget Fesztiválon.
A fiatalok 84 százaléka egyértelműen korrupcióként azonosítja a politikusok gyanús ingatlanügyeit,­ és 76 százaléka véli úgy, korrupció­nak kell tekinteni azt is, amikor a döntéshozók családtagjai és a baráti cégek nyerik az állami megbízásokat. Az állami pénzből zajló stadion­építéseknek és az MNB alapítványi pénzlenyúlásainak a korrupciós­ megítélése holtversenyben áll az ifjúság körében: mindkettőt 61 százalék gondolja korruptnak.
Colleen Bell amerikai és Iain Lindsay brit nagykövet a TI sátrában a Szigeten
Colleen Bell amerikai és Iain Lindsay brit nagykövet a TI sátrában a Szigeten
Földi Imre / Népszabadság

A megkérdezettek mintegy háromnegyede véli úgy, hogy az Európai Unióból érkező fejlesztési pénzek szétosztása, valamint a földárverések sorozata korrupt módon zajlik. A felmérés arra is rávilágít, hogy a fiatalok hosszabb távú memóriája jól működik, hiszen közel kétharmaduk jelenleg is korrupcióként tekint a dohány-kiskereskedelem tulajdonviszonyai­nak 2013-as átszabására, közkeletű nevén a trafikmutyira.

A 18–29 éves magyar fiatalok túlnyomó többsége szerint hiába szövi át a közéletet a korrupció, ám ebbe nem szabad beletörődni. A megkérdezettek több mint kétharmada ugyanakkor úgy véli: akik korruptak, azoknak nagyobb esélyük van a boldogulásra, mint azoknak, akik távol tartják magukat a visszaélésektől.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.