Szarvasgomba-jövőkép a Jászságban

Az elmúlt években belügyminisztériumi szinten is foglalkoztak a szarvasgombászatot érintő biztonsági kérdésekkel.

Jászivány határában találták meg nemrég az ország legnagyobb szarvasgombáját, amit azóta a Mezőgazdasági Múzeumban helyeztek el. - Ez az esemény egy kiindulópontnak is tekinthető, amit nem szeretnénk kiaknázatlanul hagyni – jegyezte meg a szoljon.hu-nak Tari András, Jászivány polgármestere, aki azt reméli: a rekord nagyságú szarvasgomba megtalálása pozitív hatással lesz a kistelepülésre. Akár gombász bemutatók, akár túralehetőségek ajánlása is szóba jöhet majd, mindenesetre nem szeretnénk, hogy feledésbe merüljön ez a dolog – tette hozzá a polgármester.

A rekord nagyságú, 1,28 kilogrammos szarvasgomba meglelése esetenként negatív következményekkel is járhat, mert nem csak a jóhiszemű, a szabályoknak megfelelően szarvasgombát gyűjtő gombászokat vonzhatja a térségbe. A biztonság megőrzése érdekében az érintett terület használói mindent megtesznek annak érdekében, hogy a rossz szándékú embereket távol tartsák. Körbe kerítették az erdőt, bekamerázták a környéket, jelzőberendezéseket üzemeltetnek, illetve természetesen járőröznek is a területen az ezzel megbízottak. Banka Ferenc, Jászszentandrás polgármestere elmondta, hogy a térségben azóta is találtak már – igencsak méretesnek számító – 70 dekás szarvasgombát.

Banka Ferenc úgy vélte, mindenképp hatványozott figyelmet kell fordítani az értékes termőterületek védelmére a Jászságban.
– A rekord nagyságú gomba megtalálásának híre vélhetően olyanokat is elért, akik nem jó szándékkal érkeznek ide. Az mindenképp előrelépést jelent, hogy az elmúlt években belügyminisztériumi szinten is foglalkoztak a szarvasgombászatot érintő biztonsági kérdésekkel is. A Jászberényi Rendőrkapitányság, illetve a Jászapáti Rendőrőrs munkatársai pozitívan állnak hozzá, hogy minél részletesebben megismerjék ezt a területet. Ugyanakkor szerintem a szolgálatot teljesítő rendőröket még inkább meg kellene ismertetni a szarvasgombával, illetve a gyűjtéséhez szükséges feltételekkel.




Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.