Szanyi Tibor már a válogatón kiesett

Alaposan megrostálta a vezető tisztségekre jelentkezőket az MSZP jelölőbizottsága. A fővárosi és megyei delegáltakból álló testület döntött arról, hogy kik kerülhetnek a hétvégi kongresszus elé.

Azok, akik nem kapták meg a bizottsági tagok egyharmadának támogatását, nem válhatnak jelöltté, vagyis a tagság nem szavazhat rájuk a tisztújításon. Információnk szerint így járt az elnökhelyettesi tisztségre jelentkező Szanyi Tibor EP-képviselő és Gúr Nándor eddigi alelnök. Ezzel biztossá vált, hogy az MSZP második embere Gőgös Zoltán agrárpolitikus lesz, ő az egyetlen jelölt a tisztségre. (Már korábban eldőlt, hogy Tóbiás Józsefnek és Botka Lászlónak sem lesz kihívója az elnöki és a választmányi elnöki posztért.) 

A jelölőbizottság hat alelnökjelöltet engedett át, közülük kerül ki az MSZP két vagy három alelnöke. Megkapta a szükséges támogatást Ujhelyi István EP-képviselő, Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Tóth Csaba, a zuglói és Márton Roland, a székesfehérvári szervezet elnöke, Kovács László korábbi pártelnök, külügyminiszter és uniós biztos, valamint Gőgös Zoltán, aki azonban kiesik a jelöltek közül, ha megválasztják elnökhelyettessé.

Kovács Lászlót a két évvel ezelőtti tisztújítás előtt a jelölőbizottság eltanácsolta, most viszont a kongresszusi küldöttek dönthetnek sorsáról. Nem lett viszont alelnökjelölt a Brüsszelből hazatérő Gurmai Zita és Korózs Lajos korábbi szociális államtitkár sem. Ők az elnökségi tagsággal vigasztalódhatnak, amiért viszont nagy lesz a verseny, hiszen 32 jelölt van.

Az elnökség várhatóan tizenöt tagú lesz, ám ebben a tisztségviselők is benne vannak, így valójában csak kilenc hely nyitott, amiből a kvótaszabályok miatt hármat nőknek, hármat pedig 35 éven aluli politikusoknak kell betölteniük.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.