Szanyi: A magyar letelepedési kötvény gyorsítósáv a terroristáknak

A magyar letelepedési kötvény átláthatatlan rendszere és az abban résztvevő offshore cégek komoly veszélyeket hordoznak magukban, ezért Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy állapítson meg egyértelmű szabályokat, és vesse szigorú ellenőrzés alá a már létező struktúrákat.
- Mindössze ezer, háború elől menekülő, védelemre szoruló ember miatt acsarkodott a humánus és kompromisszumot kereső Európát képviselő országokkal Orbán Viktor, míg közben kétezernél is több magánszemély kapott pénzért letelepedési engedélyt. Nem világos, miért is jelentene nagyobb veszélyt hazánkra és az egész Schengen-zónára egy menekült, mint azok, akik átláthatatlan módon és offshore cégeknek fizetve hazánkban letelepednek?" – vetette fel Szanyi Tibor.

A világ számos országa kínál letelepedési engedélyt vagy állampolgárságot olyan személyeknek, akik nagy összegű befektetéseket kívánnak eszközölni az adott államban. Napjaink biztonsági kihívásai fényében ez a helyzet általában is tarthatatlan, tehát változtatásra szorul - tette hozzá. Közleménye szerint Magyarország az egyik legolcsóbb a maga 300 ezer eurós letelepedési kötvényével. Ugyanakkor a magyar gyakorlat a legkétesebb is, és nem csak biztonsági szempontból.

- A korrupciógyanús offshore cégek, amelyek kezébe adta az Orbán-kormány a kötvények forgalmazását, adóelkerüléssel is jelentős károkat okoznak a költségvetésnek. Ezentúl persze az sem világos, hogy milyen hasznot hozott ez az intézmény a magyar embereknek? Hol és hány munkahely jött létre a Magyarországon letelepedési engedélyt kapó befektetőknek köszönhetően?" - sorolja a kérdéseit a szocialista EP-képviselő, aki szerint a magyar letelepedési kötvény lényegében egy gyorsítósáv a terroristák legnagyobb örömére.

Szanyi ezért  kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy állapítson meg egyértelmű szabályokat, és vesse szigorú ellenőrzés alá a már létező struktúrákat is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.