Szaniszló és a gárdakapitány Pongrátz-érdemkeresztet kapott

Morvai Krisztina szerint a Jobbik az egyedül alkalmas politikai erő arra, hogy a magyar nemzet harcos és higgadt elemző énjét összekösse; az EP képviselő pártja tizedik, tisztújító kongresszusán azt hangoztatta, hogy nincs két magyar nemzet.

A politikus szombaton a Budapest Kongresszusi Központban összegyűlt küldöttek előtt arról beszélt, hogy 2006. október 23-án sem akart mást a radikális harcos és a higgadt igaz magyarság.

Morvai Krisztina szerint a magyar nemzet igazságkeresése és igazságkövetelése vérmérséklettől függően nyilvánul meg, vagy a harcos radikalizmusban, vagy a higgadt, racionális elemzésben.Hangoztatta: a Jobbik feladata, hogy a kettőt összekötve összehozza a magyar nemzetet.

Balczó Zoltán alelnök pártja programjáról szólva arról beszélt, a Jobbik továbbra is képviselni fogja a termőföld magyar kézben tartását, mert ez szerinte nem oldódott meg. Úgy vélte, az államadósságról ki kellene mondani, hogy az visszafizethetetlen. Hozzáfűzte: azért, mert az IMF-hitelt vissza tudta fizetni a kormány egy államkölcsön-megújítással, nem jelenti azt, hogy Magyarország megszabadult volna az államadósságtól.

A globális világból való kitörés nem lehetséges, ha az államadósságot tovább cipeljük - jelentette ki. Hangsúlyozta: a Jobbik nem antiszemita párt, a jelzőt hiába aggatják rájuk. "Nem, nem vállaljuk, mindig fogunk ellene küzdeni" - mondta. De ez nem jelenti azt, hogy ne vállalnák például a közel-keleti konfliktus kapcsán kimondani azt, hogy "ami a Gázai övezetben történt, az népirtás volt", ahogy azt izraeli politikusok és értelmiségiek is tették - fűzte hozzá.

Közölte, a Jobbik "empatikus a zsidóság vészkorszakbeli áldozatai iránt", azt azonban helytelennek tartják és nem fogadják el, hogy az áldozatokért a felnövekvő generációkat bűntudatban tartsák.

Balczó Zoltán szerint a magyar államnak ki kellene állnia a határon túli magyar közösségek autonómiatörekvései, mint a megmaradás egyetlen lehetősége mellett.

A kongresszuson átadták a Pongrátz Gergely érdemkereszteket. A díjat az idén Szaniszló Ferenc újságíró és Mészáros István, az új magyar gárda főkapitánya kapta. Utóbbi a kitüntetést gárdaegyenruhában vette át, és a rendezvényen hozzá hasonlóan többen is ilyen öltözetben jelentek meg.

Szaniszló Ferenc díjátadásakor a megjelentek felállva tapsoltak, az újságíró pedig - utalva a visszaadott Táncsics-díjára - azt mondta: ez az a díj, amit biztosan nem kérnek majd vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.