galéria megtekintése

Szállodát építenének rá a budapesti gimnáziumra

1 komment


Szalai Anna

Speciális geodéziai fúrásokat végeztek 15 méter mélységig a Veres Pálné Gimnázium kizárólagos használatában lévő udvarán. A feltáró munka két napig tartott. S ezzel újra feléledt a gyanú, hogy szálloda épülne az iskolával közösen használt ingatlanon és a butikhotel mélygarázsához rendelték meg a feltáró fúrásokat.


A gimnáziumnak helyet adó V. Kerület Veres Pálné utca 36-38. szám alatti ingatlan jelenleg fővárosi önkormányzata és a VP36-Ingatlan Kft. osztatlan közös tulajdonában áll. Az ingatlan önkormányzati tulajdonban álló részén működik a nagy múltú oktatási intézmény, amelynek fenntartója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, működtetője viszont az önkormányzat az általa alapított Gimnáziumok Gazdasági Szervezetén keresztül. Ez a gazdasági szervezet tette lehetővé a tulajdonostárs részére a munkák elvégzését.

A gimnázium főépülete és tornaterme közé ékelődő ház teteje elhanyagolt
A gimnázium főépülete és tornaterme közé ékelődő ház teteje elhanyagolt
Földi Imre / Népszabadság

A fővárosi önkormányzat ugyanakkor kérdéseinkre azt válaszolta, hogy a tulajdonostárs még nem mutatott be nekik konkrét terveket a használatában álló épületrészek hasznosítására, felújítására. Azt viszont elismerték, hogy a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyó döntése alapján folyamatban van az ingatlan társasházzá alakítása. Ha ez megtörténik, megnyílik az út a magáncég által birtokolt épületrész átalakítására.

 

A négy épületből álló ingatlan 1806 négyzetméternyi tulajdonrésze tavaly új kérőre talált. A VP36-Ingatlan Kft. 373,7 millió forintért vette meg a Veres Projekt 2007 Kft.-től. A fennmaradó 2262 négyzetméter a fővárosi önkormányzaté, ebben működik a gimnázium. A fővárosi önkormányzat az adásvételkor élhetett volna elővásárlási jogával, de nem tette. Holott ezzel egy csapásra rendezhette volna a bonyolult ingatlanügyletet.

A főváros oktatási főosztálya célszerűnek is tartotta volna az épületrész gimnáziumi hasznosítását. De azt sem titkolta, hogy erre a feladatra csak teljes felújítás után válik alkalmassá az épület. Pénz viszont nem volt rá. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes ezért nem javasolta a vásárlást, a tulajdonosi bizottság pedig ennek alapján nem élt jogával. De az új tulajdonossal rögtön egyezkedésbe kezdtek az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére. Nem először.

A főváros a „múltbéli gyanús ügyletek rendezése érdekében" 2008 nyarán használatmegosztási szerződést kötött a Veres Projekt 2007 Kft.-vel, amit 2012-ben tulajdonmegosztássá alakítottak volna. Az átláthatatlan hátterű céggel való üzletelés azonban heves ellenállást váltott ki, így a főváros leállította az ügyletet. De 2013-ban ismét nekifutott. Az akkori javaslat szerint a fővárosi önkormányzat 39 millióért adta volna át a gimnázium 293 négyzetméterét. A cég az átépítéssel fizetett volna.

Az ellenzők szerint ezzel zöld utat kaptak volna az út az épület átalakítása és funkcióváltása előtt. A magánbefektető nem titkolta, hogy

butikszállót képzelt el a helyen.

A szerződést végül nem kötötték meg, az önkormányzat viszont 65 millió forintért átépíttette a gimnázium tetőterét, lehetővé téve ezzel az intézmény kitelepítését a magánbefektető területéről. A cég ugyanis kártérítési perrel fenyegetőzött a túlhasználat miatt. A kiürített épülethez viszont azóta se nyúlt senki.

A környék lakói attól tartottak, hogy a ház az egykor szintén műemléki védettséget élvező Király utca 40. sorsára jut. Annak a háznak a bontását nem engedélyezte a hatóság, mire a tulajdonos hagyta összedőlni. Az aggodalomnak volt is némi alapja. Idén tavasszal kiderült, hogy a gimnázium főépülete és a tornaterme közé ékelődött ház tetején több helyen méretes lyuk tátong, a cserepek egy része lassan csúszik lefelé, néhányat egyelőre megakasztott az esőcsatorna. A vakolat hatalmas foltban mállik a homlokzatról, a tetőgerinc kéményseprőkorlátja vészesen kidőlt. De sem a fővárosi kormányhivatal, sem az önkormányzat nem látott okot az aggodalomra.

Furcsa jogügyletek

A bonyolult tulajdoni helyzetet az egykori furcsa értékesítés idézte elő. Az állami tulajdonú – korábban a Corvinus egyetem által használt – épületszárnyat 2007-ben vásárolta meg a K-IMMO Ingatlanforgalmazó Kft. a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól 673 millió forintért. Az ingatlanmegosztást azonban hiába kérte, így néhány hónappal később eladta tulajdonrészét a Veres Projekt 2007 Kft.-nek. A cég részleges bontási és elvi építési engedélyt kért az illetékes V. kerülettől, de nem kapta meg. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ugyanis – részben a környék lakóinak közbenjárására – 2011-ben védettség alá helyezte az épülettömböt. A jogerős telekmegosztási engedélyt viszont megkapta a vállalkozás, ám az 2013 májusában lejárt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.