Szakmák éjszakája a fiatalokért

Több mint négyezer programon vehetnek részt az érdeklődők a pénteki Szakmák éjszakája több mint háromszáz helyszínén országszerte. Az elsősorban a 7. és 8. osztályosoknak szóló szakmai bemutatókat  700 vállalkozás részvételével rendezik meg.

A Szegedi Szakképzési Centrum kezdeményezésére indult programot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) emelte országos szintre – mondta Odrobina László, a tárca szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára mai sajtótájékoztatóján. Az este 6-tól 10-ig tartó, ingyenes programok során az érdeklődők a legkülönbözőbb szakmákkal ismerkedhetnek meg, például legórobotokat programozhatnak, hegeszthetnek, de lesz autóalkatrész-felismerés, nyomdaipari bemutató és stílustanácsadás is – sorolta.

Elmondta azt is, hogy elsősorban a pályaválasztás előtt álló, 7. és 8. osztályos diákokat várnak, de a rendezvény középiskolások és felnőttek számára is izgalmas élményt nyújt. Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár elmondta, bizonyos területeken komoly munkaerőhiány is fellépett. Sokat kell tenni azért, hogy minél több diák válasszon szakmát – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: a gazdaság munkaerőigényét csak egy jól működő szakképzési rendszer tudja biztosítani, ezért alakították át a rendszert tavaly. A minisztérium tervei szerint a szakképzési centrumok a szakmák oktatásán túl általános képzési centrum jelleggel is működnek majd, itt lehetőség lesz idegen nyelv tanulására, vagy életpálya-tanácsadást kérni – mondta.

A Szakmák éjszakájáról, helyszínekről, programokról a www.szakmakejszakaja.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.