A kormány figyelmeztet: szakdolgozatot venni bűn

A diploma-vásárlás akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható - figyelmeztet az oktatási tárca.

Az oktatási államtitkárság arra kéri a felsőoktatási intézmények rektorait és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK), hogy tájékoztassák a hallgatókat arról: bűncselekményt követ el az, aki sajátjaként nyújt be más által elkészített diplomamunkát, és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Az államtitkárság tájékoztatóját azt követően tette közzé a kormany.hu oldalon, hogy a közelmúltban több sajtótermékben jelent meg olyan hirdetés, amelyben ismeretlenek szakdolgozatok írására ajánlkoztak. Arra is volt példa, hogy álláshirdetésben toboroztak szakdolgozatírókat egyetemi hallgató "ügyfeleik" részére.

Az oktatási államtitkárság figyelmezteti a hallgatókat, hogy a hatályos felsőoktatási törvény egyértelműen kimondja: a záróvizsga részét képező szakdolgozat az oklevél megszerzéséhez szükséges ismeretek, készségek ellenőrzésének egyik formája, melyhez a jogszabály – szakonként eltérő mértékben – kreditértéket is rendel. Mind a záróvizsga teljesítése, mind az előírt kreditek megszerzése szorosan a hallgatói jogviszonyhoz kapcsolódik, így a szakdolgozat szükségképpen és kizárólag a hallgató egyéni és saját szellemi terméke lehet - olvasható a dokumentumban.

Az a hallgató, aki sajátjaként nyújt be olyan diplomamunkát, amelyet más készített, magánokirat-hamisítást követ el és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Aki a dolgozatot megrendelésre elkészítette – és ilyen módon szándékosan segítséget nyújtott a bűncselekmény elkövetéséhez – bűnsegédként vonható felelősségre.

Mint írták, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minden olyan esetben, amikor szakdolgozatírással kapcsolatos visszaélés a tudomására jut, kivétel nélkül feljelentést tesz az Országos Rendőr-főkapitányságnál.
Az oktatási államtitkárság kéri a felsőoktatási intézmények rektorait, valamint a HÖOK-ot, tájékoztassák a hallgatókat arról, hogy a cselekmény a büntető törvénykönyvbe ütközik, s az elkövetett csalás milyen következményekkel jár, valamint tegyenek meg minden tőlük telhetőt az ilyen bűncselekmények megelőzésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.