Szabadság tér: Vadai politikai háborút hirdetett

Vadai Ágnes politikai értelemben vett háborút hirdetett Orbán Viktor ellen. Kordonbontás nélkül, de szerda este folytatódott a tiltakozás a Szabadság téren.

Rendőrök sorfala védte a készülő megszállási emlékművet, a szokásos demonstrációra összegyűlt mintegy százötven tiltakozónak esélye sem volt rá, hogy ismét elfoglalja a munkaterületet. Az építkezés szemmel láthatóan jól halad: a kordonnal elzárt területen már oszlopok, a sasos-arkangyalos szobor kellékei magasodnak.

Amíg nincs demokrácia, nekünk ez a tér nem Szabadság tér, hanem Mécs Imre tér – jelentette be az egyik szervező, Zoltai Andrea, aki kemény szavakkal bírálta a rendőrséget. Az utána színpadra lépő Donáth László azonban – Mécs Imre nevében is – közölte, hogy nem szeretik a személyik kultuszt: akár Rákosira, akár Orbánra vonatkozik, de akkor sem, ha rájuk (mármint az emlékmű ellen tiltakozókra). Szegény rendőrök – folytatta a lelkész –, „mi meggyőződésből vagyunk itt, ők parancsra. Gondoljanak bele, kinek a könnyebb."

Meg fogják építeni – állapította meg Vadai Ágnes (DK), és rögtön sorolta, miért. Például azért, mert a kétharmad birtokában úgy gondolják, nekik mindent lehet. Nem érdekli őket a kisebbség véleménye, de a többségé sem, és kellenek nekik a szélsőjobb szavazatai.

„Nekem, nekünk nem kell a nácik szavazata. Egy országban kell velük élnünk, de nácikkal nincs közös haza" – mondta Vadai Ágnes, aki biztosra veszi, hogy egy napon le fogják rombolni a Szabadság téri emlékművet, megszabadítják az országot az „ocsmány, történelemhamisító, népbutító" politikától.

Az a levél, amit a miniszterelnök Dávid Katalinnak írt az emlékmű ügyében, Vadai számára bizonyította, hogy Orbán sosem lesz államférfi, csak egy kis közép-európai politikus. „Ön többé nem politikai rivális, hanem megvetendő, történelemhamisító diktátor" – közölte. Majd arról beszélt, bármennyire is szeretnének békében élni, megtanulnak háborúzni. Azért, hogy „ön után béke legyen". (Beszéde után Vadai Ágnes kérdésünkre egyértelművé tette: az Orbán elleni „háborút" természetesen nem fizikai, hanem politikai értelemben használta.)

„Szobrok nőnek, szobrok dőlnek, üzenünk a kőfejtőnek" – énekelte Bach Szilvia. Lovas Zoltán újságíró és a liberális Sebő Gábor hangsúlyozta, hogy folytatják a tiltakozásokat. Május elsején délután háromtól sajtótájékoztatóval egybekötött beszélgetést tartanak a Szabadság téren, ahova az uniós országok, valamint az Egyesület Államok és Izrael nagykövetségei is meghívást kaptak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.