galéria megtekintése

Szabadság tér: épül az "elátkozott" emlékmű

7 komment


Rab László
NOL

Épül a birodalmi sasos megszállási emlékmű, az építési területet egy fémkordon veszi körül, azt pedig rendőrök őrzik. A területre senki nem léphet  be a tiltakozók közül – ez volt a helyzet szerda reggel.

Szerda reggel tüntetők nem voltak a helyszínen, a munkások serényen dolgoztak, épül a civilek által "elátkozott emlékmű" néven emlegetett megszállásos szobor. Gyógyír, hogy az építési területre két hét alatt hordott emlékköveket, áldozatokra emlékező fényképeket nem vitték el, ott maradtak a helyükön a mécsesek és a gyertyák is.

Csak azért is emlékmű
Csak azért is emlékmű
Rab László / Fotó

Kedden a rendőrség egyesével vitte ki az építési területről a tiltakozókat, a nyolcadik kerületi jegyző által kiadott birtokvédelemre hivatkoztak. A tüntetés szervezői azt ígérték, folytatják a polgári engedetlenséget. 

 

Szerda reggel a munkások a sokadszor felállított kordon mögött hozzáláttak a szobor elemeinek behelyezéséhez, délelőtt az oszlopokat állították be, egy nagy mobildaru segítette őket. A kordont rendőri csapat őrizte, nyilvánvalóan az a feladat, hogy megakadályozzák a területre való bejutást. Aki közelebb lép a kordonhoz, figyelmeztetik.

Az emléktárgyak megúszták
Az emléktárgyak megúszták
Rab László / Fotó

A náci megszállás áldozataira emlékező szobrot május 31-éig kell felállítani, a miniszterelnökség által megrendelt munkálatokkal bizonyára végeznek, de a birodalmi sasos emlékmű körül nem fognak lenyugodni a kedélyek. A szobor koncepciója – a magyarok áldozatok voltak 1944. március 19-e után – miatti felháborodásról már a nemzetközi sajtó is beszámolt, nagy a valószínűsége annak, hogy az új Orbán-kormánynak még sok energiája elmegy arra, hogy magyarázza a magyarázhatatlant.

Szembenézés helyett
Szembenézés helyett
Rab László / Fotó

A tiltakozók este hatkor mennek a térre, május elsején délután háromra pedig nagyköveteket várnak a helyszínre. Magyar Fruzsina szervező azt mondta kérdésünkre, "voltunk, vagyunk a téren, a humánum eszközeivel harcolunk a diktatúra ellen".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.