Félkész pokolgép sem volt elég a bíróságnak, szabadlábon maradhat a „bombagyáros"

Helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék a Budai Központi Kerületi Bíróság múlt heti döntését, így a robbanóanyag felhasználására szolgáló készülék engedély nélküli tartásával elkövetett robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított S. Roland továbbra is szabadlábon védekezhet. S. egyike annak a négy történelemrajongó fiatalnak, akiket nagy mennyiségű robbanószerrel a kocsijukban két hete vasárnap fogott el a terrorelhárítás.

A másodfokú bíróságot hidegen hagyta, hogy az elsőfokú döntés óta elkészült a végleges szakvélemény, amely – mint korábban írtunk róla, és amit azóta hivatalos ügyészségi források is megerősítettek – különösen veszélyesnek minősítette azokat a robbanóanyagokat és házilagos készítésű bombákat, amelyeket a négy történelemrajongó őrizetbe vételekor a kocsijukban, illetve a szarvasi bombagyárban találtak a tűzszerészek.

Korában az hangzott el, hogy a történelemrajongók autójának a csomagtartójában páncéltörő gránát, repeszgránát, tojásgránát és lőszerek, valamint egy darab lőport tartalmazó zacskó került elő. Ezeket állítólag egy Veszprém környéki erdőben találták fémkeresővel. A négy fiatalember közül azonban az ügyészség végül csak S. előzetes letartóztatását indítványozta. Információink szerint azért csak az övét, mert a csoport két szlovák és az egyik magyar tagja esetében nincs semmi bizonyíték arra, hogy tudtak volna S. Roland bombagyáráról.

Pintér Sándor egy korábbi sajtótájékoztatón lefoglalt robbanóanyagokat mutatott be
Szigetváry Zsolt / MTI

Az ügyészség letartóztatási indítványát első fokon elutasító Budai Központi Kerületi Bíróság azonban még nem ismerhette a kocsiban és a Szarvason működött bombagyárban talált robbanótestek, anyagok és szerkezetek szakértői vizsgálatának eredményét. Az ugyanis csak egy nappal az ügyészi indítvány elutasítása után készült el. Ám hiába küldte meg azt az ügyészség a törvényszéknek. Az S. Roland ügyében másodfokon döntő bírák közölték, ők csak az első döntés idején már rendelkezésre állt bizonyítékok alapján vizsgálják felül a korábbi döntést.

Az ügyészség hivatalosan nem kommentálta a jogerős döntést, ám kiszivárgott hírek szerint a Fővárosi Főügyészség döbbenten áll a döntés előtt. Nem értik, több kiló trotil, és más, részben instabil robbanóanyag birtoklása és egy sok ember megsebesítésére alkalmas készülő pokolgép miért nem volt elég az előzetes letartóztatáshoz, amikor más esetekben csalókat, betörőket és drogkereskedőket könnyű kézzel hónapokra rács mögé küld a bíróság.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.