galéria megtekintése

Szabad Nép-félóra a Terror Házában

5 komment


Vári György

„A második Orbán-kormány négy évét értékeljük: a mérleg pozitív” – vonta le előre a Terror Házában rendezett konferenciája végkövetkeztetését a XXI. Század Intézet.

Túl sok váratlan fordulatra tehát nem számíthattunk, bár a „mérleg” metaforája azt a tévképzetet ültette el balga fejünkben, hogy lesz majd valami a másik serpenyőben is. Hogy esetleg mindent összevéve vannak még hibák. De nem. Bár M. Kiss Sándor szekcióelnök, miután történészi alapossággal összefoglalta mintegy két és fél percben, értékalapon, Magyarország történelmének elmúlt ezer évét, jelezte, hogy érdemes lehet a hibácskákra is vetni egy futó oldalpillantást, az előadók nem hallgattak rá.

Schmidt Mária nyitóelőadása, amelyet sajnos semmi, amit eddig az életben valaha hallottunk, nem múlt felül arcpirító kínosságban, nem vacakolt a kormánnyal, egyedül Orbán Viktorról beszélt. Erélyéről, állhatatosságáról és bátorságáról, arról, hogy Európa egyik legbefolyásosabb személyisége, és tőle tanul mindent mindenki kontinens-szerte. Ez már csak azért is így van, mert nyugaton már nem gondolnak és mondanak semmit, de ha Orbán kinyitja a száját, mindig valami megvilágító és alapvető hullik ki belőle.

Ezt követően vázlatos szentéletrajzot skiccelt fel könnyed mozdulatokkal a Fiúról, akit már '89 júniusában „szívébe zárt” a magyar nemzeti emlékezet, aki az elitek ellenében harcolt mindig az igazságért, és akit emiatt szájára vett az irigy, kiváltságféltő „megmondóemberek" hada. Ez természetesen eszdéeszezésbe futott ki, mint Schmidt gondolatmenetei általában. Miniszterelnök úrnak igaza volt, akármit is tett, kormányon és ellenzékben, nem részletezzük, ki ne tudná. Zárásul Schmidt tudatta, hogy másoknak is elegük van a bevándorlás okozta problémákból és Európa identitásvesztéséből „Párizstól Drezdáig”, szóval mintha a PEGIDA-mozgalom is kapott volna némi biztatást, mielőtt Megadja Gábor, a Navracsics-minisztérium egykori politikai tanácsadója és a Molnár Tamás Intézet jelenlegi segédmunkatársa szólásra emelkedett volna.  

 

Ő azt a roppant eredeti lemezt tette fel, hogy a „felvilágosító”, jozefinista értelmiség lenézi a népet, éretlennek tartja és meg akarja nevelni jobbító ideológiák nevében, szóval nem demokrata, Orbán viszont kétharmadot kapott, úgyhogy ő meg az. Javára váljék, hogy a többiekhez képest kíméletesen rövid volt. Őt Szánthó Miklós, egykori Nézőpont-munkatárs, az Alapjogokért Intézet vezetője követte alaptörvény-elemzéssel, megállapítva, hogy az amerikai és a német alkotmányt is az évszázados joggyakorlat legitimálta elsősorban, az Alaptörvényt pedig az elmúlt bő három év, hiszen az ellenzék is itt él, az adott törvényi keretek között, és elindult a választásokon is. Először itt éreztünk némi tiszteletet: a szimpla törleszkedés nem vonzó, de a kenetteljességbe csomagolt cinizmus ilyen teljesítményei előtt meghajtjuk fejünket.

Schmidt Mária egyedül Orbán Viktorról beszélt
Schmidt Mária egyedül Orbán Viktorról beszélt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Palotai Dániel, a Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős igazgatója a gazdaságpolitikai lépéseket vette végig. Élesen szembement a többi előadás megfontolásaival, mely szerint Orbán Viktor a szegények gyámola, afféle mesebeli Mátyás király, becsületesen megmondta, hogy a szerinte túlméretezett szociális rendszert 2010 óta brutálisan visszavágták a költségvetési egyensúly érdekében. Az ismert tündérmese-narratíva konklúziója az volt, hogy a kormány lépései „gazdaságtörténeti jelentőségűek”. Még így is ez hasonlított leginkább – összeszedettségében – szellemi teljesítményre.

Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója a legeredetibb fiatal tradicionalista gondolkodó máskor, de ezúttal ő is beérte ócska klisékkel. A PC uralma megbénította a gondolkodást, de Orbánék merészsége felszabadította, a politika újra „stílus és ízlés dolga lett". Ez nyilván Semjén Zsolt kézdivásárhelyi belovaglásáról, vagy vadászkalandjairól, esetleg Szijjártó Péter házáról juthatott eszébe, ha nem a „ne pofázz bele, kisanyám” és Tasó László nyerte el a tetszését.

Egy konferenciát nehéz elképzelni a nézőpontok, vélemények ütköztetése nélkül: ez egy hosszú Szabad Nép-félóra volt. Ha a Holdról jöttem volna, akkor megkockáztatnám, hogy nem annyira elegáns effajta egyoldalú ódaköltő-versenyeket rendeznie közpénzből működő intézeteknek, de még ennyit sem ér az egész.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.