galéria megtekintése

Szabad játékot kértek a NAV-tól

1 komment


Bárkay Tamás

Andy Vajna minden gyanú felett álló Széchenyi téri játékkaszinóját jelölték ki találkozási pontként szerda este azok az elkötelezettek, akik demonstratív séta keretében óhajtották jelezni: halálos vétek volna bezárni a budapesti Flippermúzeumot. A páratlan muzeális közgyűjtemény  egy NAV-vizsgálat miatt kénytelen lehúzni a rolót június közepén.

Mint a múlt héten megírtuk, a NAV Szerencsejáték Felügyelete már tavaly áprilisi megnyitása után rárepült a Flippergalériára. A hatóság – gyakorlatilag játékteremként kezelve a műintézményt – egy félmilliós bírsággal indított, de a gyűjtemény tulajdonosa, Pálfi Balázs szerint az offenzíva nem állt meg itt, attól tart, hogy még ennél is jóval nagyobb anyagi terhelésnek néz elébe, ezért úgy döntött, nem várja ki a folytatást.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A több mint 900 tagú Flippermúzeum NEM ZÁRHAT be Facebook-csoporthoz nagyjából kéttucatnyian csatlakoztak a téren, részben nyilván az esőre hajló idő miatt gyűltek össze a vártnál kevesebben, még inkább azonban talán azért, mert időközben két, korábban pedig igen eltökéltnek tűnő civil szervezet is visszaszívta a részvételi szándékát; a másik azért, mert nem akart szembe menni az egyikkel, amely kockázatosnak ítélte a demonstrációt, mondván, nem kéne ekézni azt a szervezetet (NAV), amellyel talán még mindig meg lehet állapodni.

 

A séta fő szervezője, Kaptás András afféle ellenpontként mutatta be a Las Vegas Casinót a résztvevőknek, a progresszív törvényhozás szimbólumaként aposztrofálva a házat, hangot adva véleményének, hogy a hatályos szerencsejáték-törvényt kifejezetten erre a létesítményre, meg a többi megegyező nevűre szabták. A csoportosulás hangos pfújolással reagált a megállapításra.

A „Sza-bad-já-ték, Flippermúze-um!” jelmondatot skandálva vonultunk a Szerencsejáték Felügyelet rettentő ronda Sas utcai épületéhez. E ponton kell megjegyeznünk: a szabad játék szó itt egybeírva értendő, flipperes szakkifejezés: ha a játékos elég avatottan terelgeti a golyót, egy ingyen menetet kap – ez a szabadjáték. És itt a lényeg: mint elhangzott, a Flippermúzeum flipperei már csak azért sem lehetnek szerencsejáték-gépek (amelyeknek a hatóság tartja őket), mert állandó szabadjátékra vannak állítva, pénzt még csak nem is lehet beléjük dobni. Ezzel szemben a flipper ügyességi játék, miért kellene tehát darabonként 120 ezer forintért, összesen durván 19 millióért hitelesíttetnie őket a galéria tulajdonosának (amiként azt a hatóság elvárná), akár a félkarú rablókat? – tette fel a kérdést a szónok. Azt kérte tehát, hogy a hatóság a flippert, mint olyat, vonja ki a vonatkozó törvény alól.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mi több – ezt már a séta végállomásán, a múzeum előtt mondta Kaptás – minősítse sporteszköznek, amilyen címen mondjuk a csocsó vagy a darts fut, s amiként a flippert nyugaton régóta kezelik. A távolból is arra buzdította a flipperes egyesületeket, hogy alapítsanak sportklubokat. Ez ebben az országban nem lesz könnyű, de meg kell próbálni – tette hozzá.

A programot a szemközti ház váratlanul felbukkanó közös képviselője keretezte be. Azt mondta, ilyen csendes, rendes szomszédságuk emberemlékezet óta nem volt, mint a múzeum, így a maguk részéről teljes mellszélességgel támogatják a maradását. Szavai zajos tetszést keltettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.