Szabad átverni a nyomozást, felmentették a tábornokokat

Fontos információkat hallgattak el a 2008-2009-es romagyilkosság ügyében eljáró rendőrök elől, szakmai hibák sorát követték el, de nem hamisítottak okiratot.

Bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla a 2008-2009-ban hat emberéletet követelő romagyilkosságokkal összefüggésben „hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás" vádja alól a Fővárosi Ítélőtábla az egykori katonai elhárítás három tábornokát és egy alezredesét – tudta meg a Népszabadság Papp Géza ügyvédtől.

A négy meg nem nevezett volt titkosszolgálati vezető ügyéről ennél többet nem lehet tudni. Titkos nyomozás folyt ellenük, az államtitok megőrzése érdekében zárt ajtók mögött zajlott a perük, s még most, a jogerős ítélet kihirdetése után sem nyilatkozhatnak arról, hogy
tulajdonképpen mit nem követtek el.

A Központi Nyomozó Főügyészség még 2013 augusztusában rendelt el nyomozást az ügyben, kevéssel az előtt, hogy nyilvánosságra hozták a Hende Csaba honvédelmi miniszter által röviddel 2010-es hivatalba lépése után a katonai elhárításnál elrendelt belső vizsgálat eredményét. A Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) jelentéséből világosan kiderült, hogy a katonai elhárítás a rendőrségi nyomozás alatt fontos információkat hallgatott el a rendőrség elől. Például hogy az egyik gyanúsított, Csontos István korábban az ügyben informátoruk volt. A belső vizsgálat egyes megállapításainak komolyságát még maga Hende Csaba is megkérdőjelezte és karikírozta a jelentésre kézzel írt feljegyzéseivel.

Nem tudni, mi történt ez után. Minden államtitok. Így Papp Géza ügyvéd még azon információnkat sem kommentálhatta, hogy a vád állítólag igen gyenge volt, alapvető tényállási elemek hiányoztak belőle. Nemhogy a vádlottak bűnösségét nem sikerült bizonyítani a vádhatóságnak, még azt sem, hogy amit tettek, bűncselekmény volt. Ezért is mentette fel első és másodfokon is a KBH vezetőit a bíróság bűncselekmény hiányában.

Pedig a romagyilkosságokkal összefüggésben korábban lefolytatott számtalan vizsgálat mind arra a megállapításra jutott: a katonai elhárítás hamis tartalmú válaszlevelekkel és jelentésekkel finoman szólva sem segítette a nyomozást. Úgy látszik azonban ez nem bűn. Vagy legalábbis nem okirat-hamisítás.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.