Svájc nem hitt a Kehinek

Hónapokig szüneteltették a svájci pénzek utalását az Ökotárs-konzorciumnak, amely a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait is menedzseli. A svájci fél állítólag a norvég pénzekről szóló Kehi-jelentés miatt „várakozott”, mára viszont megbizonyosodott róla, hogy nincs ok a bizalomvesztésre.

Több hónapos szünet után ismét érkeznek a pénzek a Svájci–Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok pályázatainak a nyerteseihez a pályázatkezelő (a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait is menedzselő) Ökotárs-konzorciumon keresztül – tudta meg a Népszabadság kormányközeli forrásból.

A svájci pénzek folyósítása szeptemberben teljesen leállt, a becslések szerint a szociális területen csaknem húsz projekt várt a finanszírozásra, a pénzhiány likviditási problémát is okozhat sokak esetében. A pályázatok keretében megvalósuló programok a svájci pénzek esetében előfinanszírozásúak.

Hivatalos információ nem jelent meg nyilvánosan arról, hogy a magyar állam miért nem utalt hónapokig, forrásaink nem zárták ki, hogy a norvég programmal kapcsolatos Kehi-vizsgálat, illetve -jelentés miatt „várakozott” a svájci külügyminisztérium fejlesztési hivatala. Lapunknak a támogatási rendszer egyik ismerője elmondta, hogy a kifizetésekben korábban is voltak hosszabb-rövidebb csúszások, amelyek a svájci alap működési mechanizmusából fakadtak. Az augusztusi beszámoló benyújtása után azonban a szokásosnál is hosszabb szünet következett.

Szeptemberben a Kehi ugyanis kiterjesztette a norvég alap ügyében elindított vizsgálatát a svájciakra is (ez utóbbi vizsgálat úgy indult, hogy a norvég finanszírozású pályázatok ügyében az Ökotárshoz kiszálló rendőrök a svájci alapokra vonatkozó papírokat is elvitték, holott a svájci pénzekkel kapcsolatban akkor még nem folyt és azóta sem folyik rendőrségi nyomozás). Szeptember 10-én a Kehi másnapi határidővel kért be a svájci alapokra vonatkozó iratokat az Ökotárstól. (Egyik informátorunk azt mondta: „Volt egy kis cash flow-probléma.”)

Úgy tudjuk, a svájci fél figyelemmel kísérte a norvég alap pénzeivel kapcsolatos Kehi-vizsgálatot. Mára állítólag már „hitelt érdemlően” megbizonyosodott, hogy az Ökotárs-konzorcium nem adott okot a szakmai bizalomvesztésre, ezért zöld jelzést adott a programnak. Ezek után nagyrészt a magyar kormányzaton múlik, mikor folyósítja a svájci pénzeket.

A svájci alapokból 1,3 milliárd forintra lehet pályázni 2012 és 2015 között. A svájci civil alap elsősorban szociális és környezetvédelmi területeken tevékenykedő civil csoportokat támogat az észak-magyarországi és észak-alföldi régiókban. Az ösztöndíjalapból a hátrányos helyzetű diákok középiskolai tanulmányait segítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.