galéria megtekintése

Falus szerint Budapest veszített

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 05. számában
jelent meg.

Bita Dániel–Szalai Anna
Népszabadság

Átláthatóvá tenné Budapestet Falus Ferenc. A baloldal főpolgármester-jelöltje a miniszterelnöki kirendeltség kényszerstátusza helyett a közösségi ellensúly szerepét kínálja a fővárosiaknak. De ígér is: metrófelújítást, adókedvezményt, ingyen köztéri internetet és online ügyintézést.

Ma hirdet programot Falus Ferenc, a baloldal főpolgármester-jelöltje. A Népszabadság birtokába jutott programtervezet közösségi útkeresésre invitál. Kiindulópontként rögzíti: a fővárosi önkormányzat az elmúlt négy évben a miniszterelnök kirendeltségévé értékelődött le. Tarlós István nem volt jó gazda, és Budapest csak veszített a kormánypárttal való színegyezésen – állítja a főpolgármester és a kormánypárt leváltására szövetkező ellenzék jelöltje. Indoklásként felemlíti az államosított iskolákat, kórházakat, a kivásárolt Fővárosi Gázműveket, illetve a főváros kirekesztésével átépített Kossuth teret és az újraszabott Városligetet. A program a jelenlegi városvezetés kudarcának tartja a BKV pénzügyi kiszolgáltatottságát éppúgy, mint az üres Bálnát, a még mindig nyitásra váró Rác fürdőt. Súlytalanság helyett az ellensúly szerepét ajánlja a fővárosnak.

A baloldalon azt remélik, lendületet adhat a program a főpolgármester-jelölt kampányának
A baloldalon azt remélik, lendületet adhat a program a főpolgármester-jelölt kampányának
Reviczky Zsolt

A program fő vezérfonala a budapestiek bevonása a döntéshozatalba. A lehető legtöbb kérdést a helyi fórumokra delegálnák, több ügyben kezdeményeznének népszavazást. Online problématérképet hoznának létre, ahol a gondok mellett a megoldási javaslatok is megjelenhetnének. A beruházások indításáról az újonnan megalakuló Budapesti Fejlesztési Központ döntene, amelybe a főváros mellett a kerületek, a kormány és más érintettek is tagot küldhetnének. A városlakóknak külön bemutatóteremben makettek és látványtervek segítségével tennék „kézzel foghatóvá” a fejlesztési elképzeléseket. Az üres üzlethelyiségeket adókedvezménnyel „töltenék fel”.

 

Teljesen átláthatóvá tennék a fővárosi önkormányzatot és cégeit. Az ellenőrzést a civil szervezetek által jelölt és választott átláthatósági biztos látná el. Ezt szolgálná a közös közbeszerzési portál is, ahol minden felhívást közzétennének, a beérkező ajánlatokkal és értékelésükkel együtt. A szerződések is csak akkor léphetnének hatályba, ha azokat előzetesen nyilvánosságra hoznák. Ráadásként mindenki számára elérhetővé tennék a közterület-foglalási engedélyek online adatbázisát. A fővárosi ügyek könnyebb intézése érdekében egyetlen telefonszámon – például 1873, ez Budapest egyesítésének dátuma – minden közérdekű információ elérhető lenne az ügyeletes kórházaktól a hibaelhárításokig. Fejlesztenék az online ügyintézést, a nagyvárosi időbeosztáshoz igazítanák a hivatalok nyitvatartási rendjét.

Tesznek gesztust jobbra is. A programban hangsúlyt kap a bűnmegelőzés: még több térfigyelő kamerát telepítenének, és a helyi közösség bevonásával készítenének tervet a „fertőzött” területek megtisztítására. Majd egy lépés balra: egységes szabályok alapján olcsóbbá tennék a lakásbérlést, feltámasztanák a közüzemi díjhátralékosokat segítő Hálózat Alapítványt és újraindítanák a társasház-felújítási pályázatokat. A hajléktalanoknak kapaszkodó programokat dolgoznának ki, a roma fiatalokat ösztöndíjjal segítenék.

Külön fejezetet szánnak a közlekedésre, amelyben ígéretet tesznek a 3-as metró felújításának haladéktalan megkezdésére, új metrókocsik vásárlására, és arra, hogy győzelem esetén kezdeményezni fogják a 4-es metró meghosszabbítását a Bosnyák térig, illetve a budaörsi virágpiacig. A munkanélkülieket közmunka helyett a főváros cégeinél foglalkoztatnák. Ezenfelül ígérnek ingyen internetet számos köztéren, súlyos bírsággal fenyegetik a kutyapiszkot ott felejtő gazdákat.

Falus szerint a városi zöldfelület nem csökkenhet, ezzel érvel a városligeti múzeumi negyed és a Normafa „átépítése” ellen. Emellett – vetíti előre –főpolgármesterként minden eszközzel megakadályozná Orbán Viktor és hivatala budai Várba költözését, mondván, a miniszterelnöknek nincs keresnivalója a királyi várban. A program Hogy csinálják máshol? címmel több javaslat után is nemzetközi példákat hoz, igazolva, hogy nyugati városokban működő megoldásokat ajánl.

A 4-es metró meghosszabbítánák a Bosnyák térig, illetve a budaörsi virágpiacig
A 4-es metrót meghosszabbítanák a Bosnyák térig, illetve a budaörsi virágpiacig
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Úgy tudjuk, Falus elképzeléseit augusztus 10-én – miután az MSZP is döntött a támogatásáról – kezdték egybefésülni a baloldali pártok koncepcióival. A munkában a várospolitikusok mellett körülbelül húsz szakértő vett részt. A programot az interneten hozzák teljes egészében nyilvánosságra a ma délelőtti bemutató után.

A baloldalon azt remélik, a mai alkalom lendületet adhat Falus kampányának, amelynek eddig a legemlékezetesebb momentuma az volt, amikor a politikust egy Kusturica-filmbe illő jelenetsor végén leöntötték egy vödör vízzel. A jótékonyságinak szánt, de a Falust támogató pártokat is hideg zuhanyként érő akció után szorosabb felügyelet alá vonták Falus kampányát, az összefogásban részt vevő pártok kommunikációs stábjai reggelente egyeztetnek, sajtóügyeit pedig az Együtt–PM intézi.

A pártszövetség egyik vezetője lapunknak azt mondta: túlzás azt állítani, hogy gyámság alá helyezték volna a kampányát önjáróan, saját stábbal megkezdő Falust, és szerinte az is fontos, hogy mind a Demokratikus Koalíció, mind az MSZP budapesti vezetése korrektül kiállt a jelölt mellett. Ezzel is magyarázható, hogy Falus szombaton – első nagyobb fellépéseként – felszólal a DK rendezvényén Gyurcsány Ferenc és a korábban róla nem a leghízelgőbben nyilatkozó Horváth Csaba mellett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.