Súlyos megszorítás az egészségügyben

Három hónapja van arra a nemzetgazdasági és a nemzeti erőforrás tárcáknak, hogy közösen kidolgozzák: milyen menetrend szerint vonnak ki 2013 végéig 120 milliárd forintot a gyógyszerkasszából.

Szeptember 30-áig kell a nemzetgazdasági és a nemzeti erőforrás miniszternek közösen kidolgozniuk, miként vonható ki további 120 milliárd forint 2013 végéig a gyógyszerkasszából - idézi a Magyar Közlöny tegnapi számában megjelent kormányhatározatot a Hírszerző.

A gyógyszerkassza idei megszorításáról hétfőn döntött a parlament, azonban ez még nem a március elején meghirdetett Széll Kálmán-terv része. A ma közzétett kormányhatározat szerint át kell alakítani a közgyógyellátási rendszert, mert az szociálisan igazságtalan, nem hatékony, emiatt a területi különbségek megszüntetésére is törekedni kell. Az előzetes információk szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szűkítik a közgyógyellátásban részt vevő gyógyszerek számát, csak a legolcsóbb készítményekre lehet majd igénybe venni.

Szintén szeptember 30-ig kell elkészíteni azt a jogszabálytervezetet, ami alapján átsorolják a kórházi finanszírozásba azokat a gyógyszereket, amelyeket eddig a gyógyszerkasszából fizettek, de a kórházban adták be. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy csak akkor kaphatja meg a beteg a készítményt, ha be is fekszik a kórházba, az egészségügyi intézmény viszont csak annyi beteget láthat el, amennyit az OEP előír, és ki is fizeti. Azaz várhatóan megnő a várólisták hossza, rosszabb esetben viszont valóban bezárhatnak a csőd szélén lévő kórházak.

Hogy 2013-ban milyen módon szednek be még pluszpénzt, azt a kormányhatározat szerint 2012. szeptember 30-ig kell majd kidolgoznia a két tárcának.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.