Súlyos gond az orvoshiány

Szemléletváltást, a kórház centrikus egészségügyi rendszerek radikális átalakítását javasolja az uniós államok tagállamainak John Dalli egészségügyért és fogyasztáspolitikáért felelős biztos.

Más út nem is lehetséges, mert amúgy sem lesz orvos, ápoló a kórházi ellátásokhoz, 2020-ra egymillió orvosi és egyéb szakdolgozói állás lesz üres az Európai Unióban. Mindezzel a kontinens egészségügyi minisztereinek most zajló informális értekezletén is szembesülhettek a szakpolitikusok, mert a találkozón bemutatták azt az esettanulmányt, amely tényekkel is megerősíti, hogy az öregedéssel járó szükségletek kielégítéséhez, nincs elég orvosa Európának.

Az egészségügyi rendszerekkel és politikákkal foglalkozó európai központ 17 tagállamban – közte Magyarországon is – gyűjtött és rendszerezett adatokat az orvosvándorlásról. A kutatás szerint Európa ellátórendszereiben 2004 óta érezhető az orvoshiány, ami még azokban az országokban is gondot okoz, ahová a magas bérek vonzzák a szakembereket a kontinens kevésbé szerencsés feléből. A gyógyítók tíz százaléka bevándorolt külföldi például a belga, a portugál, a spanyol, osztrák, a norvég egészségügyi rendszerekben. Az emberi erőforráskrízis az egyik legsúlyosabb probléma, ezért az egészségügyi miniszterek informális találkozóját az elvándorlással foglalkozó konferencia is kiegészíti.

A miniszterek egyelőre nem alakítottak ki közös cselekvési tervet a probléma kezelésére – erről már Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár beszélt, hozzátéve: sajnos csak a futballistákra van megállapodás abban a tekintetben, hogy a képzés költségeiből részt vállal a fogadó állam, az orvosok esetében nincs ilyen. Magyarország tömegesen képez az olyan orvosokat, akik végül a határon túl kamatoztatják ezt a befektetést.

John Dalli szerint más eszközök mellett szükség van arra, hogy az emberek megértsék: óvniuk kell az egészségüket és életmódváltoztatással kerüljék el a megelőzhető betegségeket. A biztos szerint ebben Magyarország jó úton halad és egyben dicsérte a nemdohányzók védelmében tett hazai erőfeszítéseket. Mint mondta: a politikusoknak is szemléletváltásra van szükségük és az egészségügyre költött összegeket nem, mint jóléti kiadásként, hanem a gazdaságba való befektetésként kell kezelniük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.