galéria megtekintése

Sufnituning a Nagykörúton

19 komment


Szalai Anna

Aszfaltot gányoltak a sínek mellé, fusson a Combino, ahogy tud. A BKV szerint ez rendben van így. A mérnök másként látja.

Kitöredezett aszfalt, alámosott, szinte szabadon lengő törött-javított sínszál. Látlelet a nagykörúti sínpálya Baross utcai megállónál lévő szakaszáról, amely sok évtizedes elhasználódás képét mutatja, holott alig négy éve újították fel.

A Budapesti Közlekedési Központ akkor azt ígérte, hogy a munka végeztével a József utca és az Üllői út közti szakaszon megszűnik a sebességkorlátozás, csökken a villamosok menetideje.

A 2012 októberében indult, teljes vágányzár mellett végrehajtott pályafelújítás révén a vágányok egységes bazaltbeton burkolatot kaptak. A beépített anyagok a villamosok csendesebb közlekedését is szolgálják, csökkentve a környéken élők zajterhelését – nyugtattott akkor a BKK.

 

A megoldás rövid életűre sikeredett.

A BKV nem tud semmilyen jelentős pályahibáról
A BKV nem tud semmilyen jelentős pályahibáról
Veres Viktor / Népszabadság

A BKV kérdésünkre most azt válaszolta: „a Nagykörút jelzett szakaszán, a Baross utca környezetében semmilyen jelentős pályahibáról nem tudunk. A villamospályát naponta ellenőrizzük, a kifogásolt szakaszon a pálya a használatának megfelelő állapotú."

A lapunk által megkérdezett szakértő másként látja:

„A BKV-ra jellemző sufnituning. Az állapot nehezen védhető."

A szakasz teljes vágánya 2002-ben épült ki. A sínek közötti vágánymezőbe akkor monolit pressbeton került. Ez az a sárga tégla textúrájú felület, amit később aszfalttal gányoltak a sínhez, vélhetőleg egy síntörés javításakor. A sínek mellé helyezendő, azokat ágyazó kemény gumiborda viszont eltűnt, vagy nem is építették be.

A pressbeton fektetésével az volt a cél, hogy a körutat ne „faltól falig" borítsa aszfaltburkolat – tette hozzá a mérnök.

– Sajnos a rekonstrukció más szakaszánál nem ezt a burkolatot használták. Ugyanakkor már a beépítés előtt felvetődött, hogy mennyire javítható ez később. Akkor az volt a válasz, hogy a sablon rendelkezésre áll, így a későbbi beavatkozásoknál használható. De úgy tűnik, mégis elkallódott az a sablon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.