Suchman az Alkotmánybíróság segítségét kérte a fasizmus elleni fellépéshez

Az Alkotmánybíróság (Ab) segítségét kérte a fasiszta eszmék, szervezetek elleni fellépéshez, együttműködést a jogalkotásban Suchman Tamás, amikor a testület elnökéhez látogatott kedden. A szocialista politikus kifogásolta, hogy az Ab sorra visszadobja a gyűlöletbeszéddel, holokauszttagadással kapcsolatos törvénymódosításokat.

Suchman az Ab épülete előtt újságíróknak azt mondta, hogy az alkotmánybírák "az ügy urai, de akkor tessék leszállni a pulpitusról  és megmondani, hogyan alkotmányos".

Úgy fogalmazott: az Ab-nek "elöl kell járnia", a demokratikus  intézmények közül egyik sem "ülhet a zsűriben, amikor fasisztoid szervezetek embereket ölnek meg".

Ezzel kapcsolatban Paczolai Péter, az Alkotmánybíróság elnöke  újságíróknak röviden annyit mondott: ez a testület a határozataival, döntéseivel tud segítséget nyújtani a törvényhozásnak.

Suchman emlékeztetett a második világháborút lezáró, Magyarország által is aláírt párizsi békeszerződésre, amely egyértelműen tiltja fasiszta szervezetek működését és az állam  kötelezettségévé teszi az ellenük történő fellépést.  "Tiltakozom az ellen, hogy a magyar jogrend nem védi meg az  Auschwitzot megjárt emberek méltóságát" - hangoztatta a szocialista  politikus, aki szerint nem állhat fenn tovább a szólásszabadság és az emberi méltóság közötti egyenrangúság.

Suchman Tamás kedden az Alkotmányíróság épülete előtt átvette  Paczolai Pétertől azt a "vérrel és könnyel áztatott" naplót, melyet  Auschwitzba hurcolt édesanyja írt, s melyet azért adott át a  baloldali politikus tavaly Bihari Mihálynak, az Ab előző elnökének,  hogy "morálisan tegyen hozzá a testület döntéséhez". Suchman Tamás tavaly nemzetközi jogászfórumot hívott össze, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg a gyűlöletbeszéd és a gyalázkodás  büntethetőségével kapcsolatban.

Suchman Tamás akkor Bihari Mihálynak, az Alkotmánybíróság  leköszönő elnökének segítségét is kérte, szorgalmazva, az Ab ne csak azt mondja ki a véleménynyilvánítás szabadságárra hivatkozva, hogy nem lehet szigorítani a gyalázkodó, gyűlöletkeltő beszédek büntetését, hanem azt is, hogyan, milyen mértékben kell ezeket  büntetni.

A holokauszttagadást  büntetni rendelő szocialista  törvényjavaslat ügyében hétfőn az Országgyűlésben kiderült, hogy az  SZDSZ parlamenti egyetértést szeretne, a Fidesz és a KDNP minden  önkényuralmi rendszerre kiterjesztené az indítványt, az MDF pedig elviekben támogatja a kérdés rendezését.

Suchman Tamás az Ab elnökével folytatott megbeszélést követően az MTI-nek elmondta: tekintettel arra, hogy az elmúlt 16 évben nem sikerült megfelelő szabályozást alkotni, tudományos tanácskozás összehívására tett javaslatot, melyen részt venne az Ab és a  Legfelsőbb Bíróság elnöke, a legfőbb ügyész,  a parlamenti pártok képviselői, továbbá meghívják annak a három országnak az alkotmánybírósági elnökeit, ahol már megszületett a megfelelő szabályozás, ezek Ausztria, Olaszország és Németország.

A szocialista  politikus hozzátette, hogy várja Paczolai Péter mielőbbi döntését, mert ha időben megrendezik a konferenciát, akkor ott  lehetőség volna a párizsi békeszerződés, a Lomnici-féle  javaslat, illetve az igazságügy-miniszter parlamenthez  beterjesztett alkotmánymódosító javaslatának tudományos vizsgálatára  is. Suchman Tamás elmondta, hogy a megbeszélésen Paczolai Péter  biztosította arról: megfontolja a javaslatot, nem  zárkózik el attól és megfelelő időben reagálni fog.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.