Strasbourgban megint nyert a vörös csillag

Az emberi jogi bíróság már 2008 nyarán elmarasztalta a magyar államot, mert büntetőeljárást indítottak vörös csillag viselése miatt, ám ez nem akadályozta meg a bíróságot abban, hogy újabb elmarasztaló ítéletet hozzon. Strasbourgban megint veszített az állam.

Újabb vörös csillagos ügyet bukott el a magyar állam Strasbourgban – tájékoztatott Magyar György ügyvédi irodája. Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön hirdetett ítéletet Fratanoló János panasza alapján, aki a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökeként azért fordult a strasbourgi fórumhoz, mert Magyarországon ötágú vörös csillag nyilvános használata miatt büntetőeljárás indult ellene.

Fratanoló egy 2004. május 1-jén Pécsett tartott szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy körülbelül két centiméter átmérőjű ötágú vörös csillagot  viselt, majd a helyi televíziónak nyilatkozott; a vörös csillagot így számos ember láthatta. A tiltott önkényuralmi jelképet a munkásmozgalom nemzetközi ünnepe és Magyarország európai uniós csatlakozása alkalmából, továbbá szolidaritásból viselte, mivel pártja egyik vezetője, Vajnai Attila ellen ugyanilyen bűncselekmény miatt folyt eljárás.

Fratanoló ellen 2007-ben ugyancsak nyomozást rendeltek el, s 2008 márciusában a pécsi bíróság első fokon megrovásban részesítette. Ezt követően a Baranya Megyei Bíróság 2008 szeptemberében – bűncselekmény hiányában – felmentette. Az ügyészség azonban fellebbezett, és a Pécsi Ítélőtábla az elkövetőt 2010 márciusában bűnösnek mondta ki, s megrovásban részesítette.

A jogerős elmarasztaló ítélet a Vajnai kontra Magyarország ügyben 2008. július 8-án hozott strasbourgi ítéletet kihirdetése után született. Vagyis: úgy tűnik, Magyarország nem gondoskodott arról, hogy a Btk.-t az emberi jogi bíróság verdiktjének megfelelően módosítsák. Mi több, a vörös csillag nyilvános viselését büntetni rendelő passzus továbbra is a magyar jogrend része.

A hazai bíróságok ezért rendre kénytelenek elmarasztalni mindenkit, aki a vörös csillagot viseli, akkor is, ha adott esetben fel sem merült, hogy önkényuralmi propagandát folytattak volna. Hasonló esetekben pedig továbbra is arra kell számítani, hogy Strasbourgban elmarasztalják a magyar államot – figyelmeztetnek az ügyvédek.

A mai ítélet birtokában Fratanoló felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz, kérve, hogy a 2004-es cselekménye miatt ellene emelt vád alól mentsék fel.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megfontolja, hogy fellebbez-e a strasbourgi bíróság csütörtöki ítélete ellen. Erről azután döntenek, hogy alaposan áttanulmányozták az ítéletet, és elemezték a bíróság korábbi esetjogát - közölte az igazságügyért felelős államtitkárság az MTI érdeklődésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.