galéria megtekintése

Dermesztő hatással van Kövér az ellenzékre

18 komment


Lencsés Károly

A strasbourgi bíróság nagykamarája tárgyalta azoknak a parlamenti képviselőknek – többek között Karácsony Gergelynek és Szél Bernadettnek – a panaszát, akiket Kövér László házelnök megbírságolt, mert táblákkal, molinókkal demonstráltak az ülésteremben. A strasbourgi emberi jogi bíróság első fokon elmarasztalta az államot, de a kormány ebbe nem nyugodott bele.

Mindjárt heten – köztük egy államtitkár – képviselték a magyar államot az emberi jogi bíróság Nagykamarája előtt szerdán, és arról akarták meggyőzni a bírákat, rendben van, hogy Kövér László házelnök tetszése szerint büntethet ellenzéki képviselőket, ha táblákkal, molinókkal demonstrálnak az ülésteremben. A strasbourgi emberi jogi fórum első fokon elmarasztalta az államot, a jogerős döntésre viszont még hónapokig várni kell.

Dorosz Dávid és Szabó Rebeka akciója 2013 májusában
Dorosz Dávid és Szabó Rebeka akciója 2013 májusában
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az egyik érintett, Szél Bernadett, az LMP társelnöke a tárgyalás után arról tájékoztatta lapunkat, hogy először a panaszosokat hallgatták meg. Maga is elmondta a bíróság előtt, hogy álláspontjuk szerint szisztematikusan korlátozzák a parlamenti képviselők véleménynyilvánítási szabadságát és jogorvoslati jogát. Szóltak emellett arról, hogy Magyarországon romlik a demokrácia állapota, s leépülőben a jogállam.

 

Nem zavarnak

Szél Bernadett hangsúlyozta, hogy fontos kérdésekben léptek fel, és szokatlan akcióikkal soha nem zavarták meg az országgyűlés működését. Jelezték, hogy a házelnök gyakorlata ráadásul következetlen: hol büntet, hol nem, bár hétfőn éppen az LMP-s politikustól vonta meg a szót. Ezért mindenképpen ki kellene jelölni valamilyen szimbolikus határokat, amelyeket a Fidesz sem léphetne át – hangsúlyozta.

Milyen korlátozás?

A kormány képviselői állították, hogy senki nem korlátozza az ellenzék működését. Azzal is igyekeztek ezt alátámasztani, hogy számokat idéztek: az ellenzéki képviselők tavaly 1632 órát beszéltek a parlamentben, a kormányoldalnak viszont csak 1288 óra jutott.

Hangoztatták ugyanakkor, hogy a strasbourgi bíróság által emlegetett dermesztő hatás – vagyis az, hogy a büntetéssel fenyegetés elrettentené az ellenzéket – sem érvényesült, hiszen a bírságolás után is volt még pár szokatlan akció. A kabinet állítja, az is jó az ellenzéknek, hogy még napirend után is szót kaphatnak, bár Szél Bernadett szerint éjfél után felszólalni nemigen érdemes.

Bünti bünti hátán

Az ügy előzménye, hogy korábban panaszt nyújtottak be Strasbourgban azok az ellenzéki képviselők, akik a parlamenti ülésteremben szokatlan módon, táblák felmutatásával nyilvánították ki véleményüket. Őket a házelnök megbüntette, az emberi jogi bíróság viszont Magyarországot marasztalta el.

Nincs apelláta

Megsértette a magyar állam az emberi jogok európai egyezményében is deklarált véleménynyilvánítási szabadságot azzal, hogy parlamenti képviselőket politikai álláspontjuk ismertetése miatt pénzbüntetéssel sújtottak – mondta ki tavaly szeptemberben a bíróság. Megállapították azt is, hogy a hatékony jogorvoslathoz való jog sem érvényesült, mert a házelnök döntése ellen semmilyen fórumhoz nem lehetett fellebbezni.

Kövéri magyarázat

Valamivel több mint két éve két PM-es politikus, Karácsony Gergely és Szilágyi Péter „Loptok, csaltok, hazudtok!” feliratú táblát mutatott fel a parlamenti ülésteremben. Emiatt Karácsonyt ötvenezer, Szilágyit 185 ezer forintra büntették. A nagyobb összegű bírságot Kövér László azzal magyarázta, hogy a Ház jegyzőjét súlyosabb felelősség terheli.

Az ugyancsak az LMP színeiben politizáló Dorosz Dávid és Szabó Rebeka nem sokkal később azt írták egy táblára, hogy „Itt Nemzeti Dohánymaffia működik”, és ezért hetven-hetvenezer forintos büntetést kaptak.

Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes, Lengyel Szilvia a földtörvény elleni tiltakozásul feszített ki molinót a plenáris ülésen. Az LMP-s képviselőket 155, illetve 131-131 ezer forintra bírságolta meg Kövér László.

Koki

Az érintettek Strasbourghoz fordultak, és a panaszokat a bíróság egyesítette, s a két ügyben egyetlen ítéletet hozott. Megállapították, hogy az ellenzéknek is joga van a parlamentben kifejtenie a véleményét, és a fellépésükkel nem zavarták meg jelentős mértékben az ülést. Kimondták ugyanakkor azt is, hogy a parlamenti politizálásnak a szimbolikus megnyilvánulások is részét képezik.

Mint a katonatiszt

Az emberi jogi bíróság verdiktje szerint az állam köteles a képviselőknek a bírság összegét visszautalni, emellett háromezer euró nem vagyoni kártérítést fizetni. Emellett összesen kilencezer euró eljárási költséget is meg kell téríteni. A kormány azonban nem nyugodott bele a verdiktbe, hanem a Nagykamara eljárását kezdeményezte, mondván: ez a döntés az Országgyűlés szuverenitását sérti.

Karsai Dániel ügyvéd, az LMP-sek jogi képviselője korábban lapunknak kijelentette: fontosnak tartja, hogy a strasbourgi emberi jogi fórum most első alkalommal kimondta azt is, hogy a képviselők véleménynyilvánítási szabadságát érintő ügyben a magyar Alkotmánybíróság (AB) nem tekinthető érdemi jogorvoslati fórumnak. A testület korábban ugyanis a házelnök bírságolási jogkörét, illetve a jogorvoslat hiányát nem találta alaptörvény-ellenesnek.

Az AB arra az álláspontra helyezkedett, hogy minden képviselőnek be kell tartani a házszabályi rendelkezéseket, amelyek megalkotását illetően a parlament nagyfokú szabadságot élvez, és az alkotmánybírák csak igen szélsőséges alkotmánysértés esetén avatkozhatnának be.

Kövér: Vettem

Kövér László a verdikt kihirdetése után kijelentette: tudomásul veszi a döntést. Jelezte ugyanakkor, hogy az országgyűlési törvény módosítása már orvosolta a problémát, hiszen létezik megfelelő jogorvoslati rendszer arra az esetre, ha valamelyik képviselő tiszteletdíját csökkentik.  A tavaly május óta hatályos szabályozás szerint a büntetésről a házbizottság – indokolással ellátott döntésben – egyhangúlag határoz. Ha a képviselő ellentmondással kíván élni, a paritásos alapon működő mentelmi bizottságtól kérheti a házbizottság döntésének hatályon kívül helyezését. Amennyiben a mentelmi bizottság a kérelemnek nem ad helyt, a plenáris ülés elé kerülhet az ügy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.