galéria megtekintése

A harc még folyik, de Simicska már hátrál

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 05. számában
jelent meg.

Bednárik Imre – Hajba Ferenc
Népszabadság

Ma kezdődik a hivatalos kampány a veszprémi időközi választáson, a jelöltek megkezdhetik az ajánlások gyűjtését. Eddig 16 párt jelezte indulási szándékát, de biztosan több jelölt lesz, mert a függetleneknek nem kellett regisztrálniuk magukat. A Fideszben úgy tudják, hogy Simicska Lajos nem indul.

Simicska Lajos egészen biztosan nem indul a február 22-i veszprémi időközi parlamenti választáson – tájékoztatták lapunkat fideszes források, a Közgép vezére azonban többszöri megkeresésünkre sem erősítette meg, hogy elállt volna korábbi szándékától. Simicska november végén lebegtette be indulását Navracsics Tibor uniós biztos megüresedett mandátumáért. A Közgép szóvivőjén keresztül azt üzente a közvéleménynek, de elsősorban a Fidesznek, hogy „veszprémi barátai valóban megkeresték, hogy induljon el az időközi országgyűlési választásokon, és komolyan gondolkozik rajta”.

Simicska Lajos a sárvári lovarda átadásán. Elgondolkozott a politikai szereplésen
Simicska Lajos a sárvári lovarda átadásán. Elgondolkozott a politikai szereplésen
Fotó: Németh Dániel

Egy vezető fideszes politikus lapunknak azt mondta, Simicska üzenete nyilvánvalóan része volt annak a csatának, amely Orbán Viktor és egykori kollégiumi szobatársa között zajlik a gazdasági hatalomért. A 2014-es választások után ugyanis a kormányfő megelégelte, hogy míg a legfontosabb politikai döntéseket ő hozza, több tíz-, akár százmilliárd forint nagyságrendű gazdasági folyamatok, pályázatok, döntések kicsúsznak a keze közül, helyette Simicska Lajos kormányzati pozícióban ülő emberei határoztak.

 

– A csata még tart – mondta fideszes forrásunk, de hozzátette: – Simicska Lajosnak egyre világosabb, hogy nem ő az úr a háznál. Ha pedig elindult volna Veszprémben, kockáztatva a Fidesz győzelmét egy olyan szituációban, amikor a parlamenti kétharmad megtartása a cél, Simicska Lajos ellehetetlenült volna a miniszterelnöknél és a Fideszben is – mondta lapunknak a kormánypárti politikus.

A Fidesz némi latolgatás után úgy döntött, hogy a város alpolgármesterére, Némedi Lajosra bízza a parlamenti kétharmad megtartását. Némedinek nincs személyes vesztenivalója, 59 éves, ha nem neki szavaznak bizalmat, akkor is kényelmesen maradhat az alpolgármesteri székben a nyugdíjáig. A Fidesz persze nyerni akar, közelgő kampányát a napokban a városnak juttatott 800 millió forintos állampénzzel olajozta meg.

A demokratikus baloldal a független Kész Zoltánban, a Polgári Platform elnökében, angoltanárban bízik, aki régebben maga is megkóstolt néhány gerezdet a Fidelitas narancsából, de egyáltalán nem ízlett neki. Készt civil szervezetek is támogatják.

Az időközi választáson tizenhat jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba, az indulók számát még nem lehet pontosan tudni, hiszen a függetleneknek nem kell előzetesen regisztrálniuk. Az LMP a párt önkormányzati és rendészeti szakszóvivőjeként tevékenykedő Gerstmár Ferencet indítja, a Jobbik Damm Andrea devizaügyekkel foglalkozó ügyvédet jelölte, miután az általuk lelkesen támogatott Török Gábor politológus visszalépett az indulástól.

Készt a baloldal és a civil stervezetek is támogatják
Készt a baloldal és a civil szervezetek is támogatják
Teknős Miklós / Népszabadság

Mikropártok is megméretik magukat ebben a kiemelt politikai versenyben. Starthoz áll például a 2013-ban alakult és fővárosi székhelyű Elégedetlenek Pártja. A tavalyi országgyűlési választásokra készült filmjükben egy asztal látható, rajta telefon és – egyebek között – egy szál szegfű üvegvázában, valamint narancs is. A mögötte ülő titkárnő egyszer csak bevadul, és hirtelen felindulásból fölborítja az asztalt, gurul a narancs, törik a szegfűs váza. Ennyi az üzenet.

Az Aquila Párt is megküzd a képviselői helyért a királynék városában. Honlapjuk szerint alapító tagjaiknak a többsége negyedikes általános iskolás volt, amikor találkoztak egymással a katolikus hittanórán. Együtt maradtak, felnőttek, 2012-ben pártot alapítottak, most Veszprémben szeretnének győzni, noha tudják, hogy ez valóban isteni csoda lenne. „Az esélyünk szinte semmi, mégis el kell indulnunk, hogy megmutassuk: van más is, van remény, van tisztesség, hogy élünk/működik egy isteni alapelveken élő és lejáratottság nélküli párt” – írják közleményükben.

Bejelentkeztek a szociáldemokraták is, Schmuck Andor pártelnök Karancsi Tibor egykori rendőrrel, az olajügyek kirobbantójával akar sikeres lenni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.