galéria megtekintése

Orbán stadiont építene Putyinnak is

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 21. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Az orosz nagykövetség úgy tudja, hogy a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságra készülve két stadion építésében is részt vesznek magyar kivitelezők – méghozzá Kalinyingrádban és Rosztovban. A magyar külügy szerint a politikai szándék már megvan, konkrét megállapodás még nincs. Annyi biztosnak tűnik, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma a stadionépítésről is tárgyalni fog Moszkvában.

Vlagyimir Putyin orosz államfő idén februárban járt Budapesten, és arról is tárgyalt Orbán Viktorral, hogy magyar beruházó építheti a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság egyik stadionját. A magyar miniszterelnök legalábbis a látogatás után tényként közölte egy háttérbeszélgetésen, hogy „a futballvébé egy stadionját elhozzuk”. Azóta nagy a csend. Augusztusban Orbán kiutazott a kazanyi vizes világbajnokságra, hogy – Tarlós István főpolgármester szerepét magára vállalva – a soron következő játékok házigazdáját, Budapestet képviselje a hivatalos záróünnepségen. „Munkamegbeszélést” folytatott orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel is.

A dédelgetettt felcsúti stadion. Politikai szándék van, konkrétum még nincs
A dédelgetett felcsúti stadion. Politikai szándék van, konkrétum még nincs
Teknős Miklós / Népszabadság

Kazany a focivébé tizenhat helyszíne közül az egyik. Már csak ezért is számítani lehetett rá, hogy a „két ország kapcsolatainak aktuális kérdéseinek áttekintésekor” terítékre kerül a stadionépítés: ha így történt, a közvéleményt erről nem értesítették.

 

Bár Orbán előzőleg csupán

egy stadion „elhozataláról” beszélt, Oroszország budapesti nagykövetségén lapunknak két létesítményt említettek.

A nagykövetségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a magyarok a kalinyingrádi és a rosztovi stadion építésében, illetve modernizációjában vesznek részt. (Oroszországban két Rosztov van, a világbajnoki meccseket a Rosztovna-Donu nevű milliós nagyvárosban rendezik majd.)

A nagykövetségen részleteket nem mondtak. Javasolták, hogy forduljunk Magyar Leventéhez, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárához: ő tárgyalt Moszkvával.

Megkerestük a külügyi tárcát, kérve, hogy erősítse meg, szükség esetén pontosítsa az információt. Megkérdeztük, hogy hol tartanak az építkezések, milyen mértékben vesznek részt magyarok az adott beruházásban, mely cégek – milyen kritériumok alapján és milyen eljárás nyomán – nyerték el a megbízást. És egyáltalán: mekkora összegről van szó.

A minisztérium válaszából kiderült, hogy kicsit előreszaladtunk kérdéseinkkel. A hírek szerint

Moszkva hatmilliárd dolláros garanciát vállalt a stadionépítésekre, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy a magyar kivitelezőknek mekkora szelet jut az orosz focitortából.

A külügyi tárca sajtófőosztálya közölte, hogy a magyar cégek részvételét illetően megtörtént a „politikai szándék kinyilvánítása az együttműködésre”, de a konkrét megállapodásokat a (meg nem nevezett) cégeknek kell megkötniük. Az állam tudomása szerint ilyen megállapodás nem született, mindazonáltal – tudtuk meg – a téma szerepelni fog Szijjártó Péter szerdai moszkvai látogatásának napirendjén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.