galéria megtekintése

Csak idén 5,4 milliárdba kerül az állami sportcsatorna

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 11. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

A médiaszolgáltatási alap az idén 5,4 milliárd forintot költ az egy hét múlva induló M4 Sport csatornára. Megfeszített munkával készülnek, hogy elkerüljék az M1 hírcsatorna indításának kínos kudarcát. Lesznek külsős beszállítók, a sportági magazinokat például a szövetségek készítik majd.

Az M1 hírcsatorna március 15-i indításának káoszából okulva, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda útjai gyártóbázisán megfeszített munkával készítik elő az M4 Sport csatorna július 18-i rajtját. A hozzávetőleg ötvenfős stáb folyamatosan „vak adásokat” készít, mintha élőben menne a műsor, hogy a műsorvezetők és a technikai személyzet begyakoroljon minden munkafázist.

Erre azért van feltétlenül szükség, mert a tervek szerint az állami sportcsatornán nagyon sok élő adás lesz, Vobeczky Zoltán, az MTVA sportfőszerkesztője korábban azt mondta, hogy hétköznaponként 16 órától jelentkeznek majd élő műsorfolyammal, hétvégén pedig gyakorlatilag reggeltől estig „igyekszünk szórakoztatni a nézőket”.

Lapunk információi szerint az MTVA nem kímél pénzt, paripát, fegyvert, hogy az M4 Sport sikeres legyen. A kihívás azonban igen nagy, mert csak a magyar tévés piacon jelenleg is számos tematikus sportcsatorna – például a Sport1, a Sport2, a SportM, a SportKlub, a Digi Sport1, a Digi Sport2, az Eurosport, az Eurosport2 – kínálja műsorát. Az MTVA ezért milliárdokat költött a legrangosabb és legtöbb nézőt vonzó sportesemények közvetítési jogainak megszerzésére, az elmúlt hónapokban pedig több neves sportriportert szerződtetett kiemelt fizetésekkel.

 
Németh Balázs a rosszul teljesítő hírcsatornán mond sporthíreket
Németh Balázs a rosszul teljesítő hírcsatornán mond sporthíreket
Telesport

Az MTVA-nál vannak jelenleg a Forma–1 autóverseny jogai, az állami média közvetíti 2016-ban a labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseit. Az MTVA és a Sport TV-t (Sport1, Sport2, SportM) működtető cég 2012-ben évi 3,54 milliárd forintért vásárolta meg a Magyar Labdarúgó-szövetség által szervezett mérkőzések négy bajnoki idényre szóló közvetítési és sugárzási jogait. Ugyanez a konzorcium az idén megszerezte a Bajnokok Ligája következő három szezonjának közvetítési jogait, a szerződés szerint a döntő kizárólag az M4-en lesz látható.

Lapunk információi szerint az állami média ősztől évadonként legalább egymillió eurót fizet a labdarúgó Bajnokok Ligája közvetítési jogáért, a hároméves csomag ára megközelíti az egymilliárd forintot. A Bajnokok Ligája közvetítési jogainak árát firtató kérdésekre lapunk tavasz óta nem kap választ. Minapi kérdésünkre azonban az MTVA annyit közölt, hogy az M4 Sport 2015-ös költségkeretének „tervszáma” 5411 millió forint.

A csatorna elindítására és féléves fenntartására szánt 5,4 milliárd forint még a több mint 80 milliárd forinttal gazdálkodó MTVA-s büdzsében is nagyon jelentős összeg, hiszen ennek alapján a sportcsatorna éves szinten 9-10 milliárdot emészt fel. A hivatalos kommunikáció szerint a világeseményeken kívül az M4 Sport kiemelt feladatának tekinti az öt látványsport (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong) és 16 kiemelt sportág (asztalitenisz, atlétika, birkózás, evezés, cselgáncs, kajak-kenu, kerékpársport, korcsolyasport, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, tenisz, torna, úszás és a vívás) eseményeinek közvetítését.

Ezek között piaci szempontból több értéktelen sportág szerepel: az eseményeken nincsenek nézők, a kereskedelmi csatornák pedig – érdeklődés hiányában – nem is közvetítik a meccseket, versenyeket. Ha ezek közvetítésébe az állami média mégis be akar szállni, akkor a közvetítésekre úgy fognak nagyon sok pénzt szánni, hogy előre tudják: a kutya nem fogja nézni őket. Nézettségi elvárást viszont megfogalmaz az MTVA az új csatornával szemben.

Az erre vonatkozó kérdésünkre az MTVA úgy válaszolt: „A közmédiának komoly tapasztalata van a sportműsorok közvetítését és nézettségét illetően. A kiemelkedő sportesemények közvetítésének kizárólagos jogtulajdonosaként az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy ilyen események sugárzásakor az M1, majd a Duna TV piacvezető tudott lenni a teljes médiapiacon. Az M4 Sporton most megjelenő exkluzív tartalmaktól ugyanezen számokat várjuk.”

Kérdésünkre, hogy lesznek-e külsős beszállítók az M4 Sport csatornán, vagy az összes műsor belső gyártásban készül, azt a választ kaptuk, hogy várhatók külsős beszállítók, a sportági magazinokat például a sportszövetségek készítik majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.