galéria megtekintése

Üresen áll a Sorsok Háza, és fogalmuk sincs, mikor nyitják meg

16 komment


Czene Gábor

Magunk sem akartuk elhinni, de annak a puszta ténynek a kiderítése is hetekig tartott, hogy a magyar állam részéről egyáltalán ki most a felelőse a Sorsok Háza beruházásnak. Ezek után nem meglepő: nemhogy kiállítás nincs, még az épületet sem adták át. A kormány mintegy 7,5 milliárd forintot különített el a Sorsok Házára, amely üresen áll.

Schmidt Mária nem tud megállapodni a zsidó szervezetekkel a kiállítás koncepciójáról
Schmidt Mária nem tud megállapodni a zsidó szervezetekkel a kiállítás koncepciójáról
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Magunk sem akartuk elhinni, de annak a puszta ténynek a kiderítése is hetekig tartott, hogy a magyar állam részéről egyáltalán ki most a felelőse a Sorsok Háza beruházásnak. Kormányzati instrukciók alapján első körben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez fordultunk, de ott közölték: a vagyonkezelő még nem vette át az ingatlant, és mivel jelenleg nem áll kapcsolatban a Sorsok Házával, nem tud semmiféle információval szolgálni.

Azt a tanácsot kaptuk, hogy érdeklődjünk a MÁV-nál, miután a holokauszt áldozatainak új emlékközpontja, a Sorsok Háza a használaton kívüli Józsefvárosi pályaudvar helyén jött létre. Aztán gyorsan jött a helyesbítés: már nem a MÁV az illetékes, keressük inkább Fürjes Balázs kormánybiztos titkárságát, a kiemelt kormányzati beruházások központját. Ahol szóban közölték, hogy tőlük már elkerült a Sorsok Háza. Ígérték, hogy kiderítik, hol landolt a projekt, de ez – többszöri próbálkozásunk ellenére – nem történt meg.

 

Újabb telefonok után visszajutottunk oda, ahonnan egyszer már elirányítottak: a MÁV-hoz. Végre valóban jó helyen jártunk. A kommunikációs igazgatóság megerősítette értesüléseinket, hogy az ingatlant, mármint a Sorsok Házát még nem adták át az állami vagyonkezelőnek: „ennek oka, hogy a beruházás még nem zárult le”.

Ami azért érdekes, mert tavaly tavasszal már arról szóltak a hírek, hogy az építkezés befejeződött: a központ átadásának időpontja azon múlik, hogy a Sorsok Háza koncepciójának kidolgozásával megbízott Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és a zsidó szervezetek – a kormány, jelesül Lázár János miniszter elvárásainak megfelelően – mikor tudnak megegyezni a tartalmi kérdésekről.

Amúgy: ha tavaly tavasszal átadták volna a Sorsok Házát, akkor is késtek volna egy évet. Az új emlékközpont létrehozásáról a kormány 2013 őszén döntött, az avatást – totális irrealitástól vezérelve – 2014 április közepére tervezték. A beruházásra 6,6 milliárd forintot különített el a kormány (bruttó összegről beszélünk), ami a lapunknak adott tájékoztatás szerint időközben mintegy 7,5 milliárdra kúszott fel. Arról nem kaptunk felvilágosítást, hogy a valóságban ebből mennyit költöttek el.

A MÁV-tól azt is megkérdeztük, miért késik a beruházás – és ez mennyibe kerül. A vasúttársaság csak annyit közölt, hogy a birtokba adásig az ingatlan „állagban tartása” a kivitelező Market Zrt. feladata, ennek költségei is a vállalkozót terhelik. A létesítmény átadásának időpontjáról a MÁV-nak nincs információja.

Az épület elkészült, a kiállítást még nem találták ki
Az épület elkészült, a kiállítást még nem találták ki
Veres Viktor / Népszabadság

Elküldtük kérdéseinket a Market Zrt.-nek is (ha jön válasz, közzétesszük). A Miniszterelnökségen nem kívántak kommentárt fűzni a történtekhez.

Ha fizikai valóságában teljesen elkészül a beruházás, akkor is talány, mikor kezd el működni az emlékközpont. Tévedés volt azt gondolni, hogy Schmidt Mária – miután kinevezték az 1956-os emlékév kormánybiztosává – „bokros teendői miatt” elköszön a Sorsok Házától, így jóval könnyebb lesz elfogadni egy konszenzuson nyugvó koncepciót. Egyelőre semmi jele, hogy közeledett volna ­Schmidt Mária és a zsidó szervezetek álláspontja: a Magyarországi Zsidó Hitköz­ségek Szövetségénél például arról sem tudnak, hogy tárgyalások folynának.

A Sorsok Házának már az elnevezése is vitát váltott ki. Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke korábban – Kertész Imre Nobel-díjas regénye nyomán – javasolta, hogy hívják inkább Sorstalanság Házának. Ha teljesen más értelemben is, de a józsefvárosi intézményre lassan tökéletesen illeni fog ez a név.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.