galéria megtekintése

Sorsok Háza: a Yad Vashem faképnél hagyta Schmidt Máriát


Czene Gábor
NOL

„Tényleg itt az ideje, hogy megszabaduljunk ettől az intézménytől és ettől a nőtől."

A Yad Vashem képviselői nem tesznek eleget Schmidt Mária meghívásának – derül ki abból a levélből, amit a tekintélyes jeruzsálemi intézet írt a Józsefvárosban épülő új emlékközpont, a Sorsok Háza vezetőjének. Információink szerint a levél rögzíti: a Yad Vashem (más írásmódban: Jad Vasem) neve nem használható olyan összefüggésben, hogy az intézet résztvevője vagy támogatója lenne a józsefvárosi projektnek. Amiből az a következtetés adódik, hogy a Yad Vashem kiszáll a Sorsok Házából.

Schmidt Mária a kormány felkérésére tavaly ősszel hívta össze a Sorsok Háza nemzetközi tanácsadó testületét. A grémiumban a Yad Vashemet két szakértő képviselte. A testület tagja volt Heisler András, a Mazsihisz elnöke is, aki több nyilatkozatában kifogásolta: nem lát garanciát arra, hogy olyan „hiteles történelmi koncepció" fog megvalósulni a Sorsok Házában, amely megfelel a leginkább érintett zsidóság szempontjainak.

A Mazsihisz vezetői végül a Sorsok Háza leállítását javasolták, és azt, hogy helyette legyen Együttélés Háza a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Heisler András március elején bejelentette, hogy Schmidt Mária „együttműködési készségének teljes hiánya" miatt kilép a nemzetközi tanácsadó testületből.

 

Korábban Szász János filmrendező is távozott, de ő nem elvi okokra, hanem más elfoglaltságára hivatkozott.

Michael Wolffsohn, a testület németországi tagja – második generációs holokauszt-túlélő, a német hadsereg egyetemének professzora – védelmébe vette Schmidt Máriát, és élesen bírálta Heisler Andrást. Kegyeletsértéssel vádolta a Mazsihisz elnökét, valamint azzal, hogy a választások miatt „lefasisztázzák" politikai ellenfeleiket. Heisler hasonló stílusban utasította vissza Wolffsohn állításait, mondván, a professzornak fogalma sincs a valós helyzetről.

Közben egyértelművé vált, hogy a Sorsok Házát nem fogják átadni az eredetileg megjelölt időpontban, azaz április 16-án, a holokauszt magyarországi emléknapján, a fideszes kormány által meghirdetett emlékév kezdetén.

Schmidt Mária tudatta, hogy a februárra tervezett beszámolót április végén tartják meg a testület tagjainak. A Sorsok Háza vezetője úgy vélte, „ha addigra elkészülünk a forgatókönyvvel, az oktatási program tervezetével és a bemutatóhoz szükséges makettekkel, az minden kétséget kizáróan világbajnok teljesítmény".

A Yad Vashem mostani levele feltehetően az április végi meghívóra reagál, amikor közli, hogy a jeruzsálemi intézet képviselői nem vesznek részt a tanácsadó testület ülésén. Úgy tudjuk, a Yad Vashem hasonló érvekkel utasítja el az együttműködést, mint azt Heisler András tette.

Megkérdeztük a Mazsihisz elnökét, aki csak annyit mondott: ő is értesült a Yad Vashem leveléről, de annak tartalmáról nem kíván véleményt mondani. Schmidt Máriát is kerestük: szerettük volna megtudni, mit szól ahhoz, hogy a jeruzsálemi intézet megszakítja a kapcsolatot a Sorsok Házával.

Schmidt Mária munkatársával azt üzente, hogy nem kíván nyilatkozni. Majd – megkeresésünk után – felkerült a Sorsok Háza Facebook-oldalára a Yad Vashem levele. Itt a magyar fordítás:

„Kedves Dr. Schmidt,

Válaszul a Jad Vasem képviselőinek az Ön által vezetett Sorsok Háza projekt nemzetközi szakértői találkozójára való meghívására szíves tudomására hozzuk, hogy a Jad Vasem nem képviselteti magát a szóban forgó találkozón.

A Jad Vasem nem vesz részt a „Sorsok Háza" projekt által szervezett összejöveteleken és tevékenységekben, mert a projekt szervezői következetesen és egyoldalúan a magyarországi zsidó közösség és a nemzetközi felek, köztük a Jad Vasem bármilyen valódi és érdemi részvétele nélkül fejlesztik a Múzeumot.

A Jad Vasem elvárja továbbá, hogy intézményünk nevét semmilyen összefüggésben ne használják fel úgy, hogy abból a projektben való részvételre vagy annak támogatására lehessen következtetni.

Üdvözlettel,

Yossi Gevir

elnöki főtanácsadó

Jad Vasem Igazgatóság"

Szintén a Sorsok Háza Facebook-oldalára felkerült Yehudit Shendar, a Yad Vashem képviselőjének külön levele, amit – mint olvasható – a nemzetközi tanácsadó testület korábbi és jelenlegi tagjainak írt: „Tényleg itt az ideje, hogy megszabaduljunk ettől az intézménytől és ettől a nőtől."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.