galéria megtekintése

Százmilliós csontvázak lapulnak az ORÖ szekrényében

2 komment


Czene Gábor

Újabb gyanús százmilliós tételeket talált, és ismét feljelentést tesz az Országos Roma Önkormányzat pénzügyeit vizsgáló „alternatív bizottság”. Egyetlen fillért sem látott abból az 500 ezer forintból, amit utazási költségtérítés címén elszámoltak a nevére – állítja egy egri közfoglalkoztatott.

Tájékoztatunk, hogy az Országos Roma Önkormányzatnál és szövetkezeti programjánál a méltatlan támadások miatt elrendelt vizsgálatok lezárultak. Az alaptalan híresztelésekkel ellentétben nemhogy bűncselekmény, de még törvénysértés sem történt – ezzel a jó hírrel örvendeztette meg a roma képviselőket az a körlevél, amit Farkas Flórián miniszterelnöki biztos és Hegedűs István, az ORÖ jelenlegi elnöke küldött szét a közelmúltban.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az ellenzéki roma politikusokból alakult úgynevezett alternatív vizsgálóbizottságnak ezzel szemben hivatalos papírja van arról, hogy az ORÖ működésével kapcsolatban az ügyészség elrendelte a nyomozást, amelynek lefolytatásával a VII. kerületi rendőrkapitányságot bízta meg. Az ORFK pedig megerősítette az MTI-nek, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda is eljárást folytat hűtlen kezelés miatt.

Kiegészítésre szorul az Emberi Erőforrások Minisztériuma állítása is. A tárca a minap azt közölte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem lát okot arra, hogy költségvetési csalás miatt nyomozást indítson az ORÖ közreműködésével megvalósuló Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezetnél. Ebből úgy tűnhet, mintha az adóhatóság szerint minden rendben lenne. A RomNet portál azonban eljuttatott szerkesztőségünkhöz egy dokumentumot, amely bizonyítja: bár a NAV hatáskör és illetékesség hiányában valóban nem indított eljárást, az ügyet áttette a Nemzeti Nyomozó Irodához.

 

Nehéz lenne megmondani, hogy az ORÖ viselt dolgai miatt mely szervek hány esetben nyomoznak. Annyi biztos, hogy a feljelentések száma gyarapodni fog. Az alternatív vizsgálóbizottság tájékoztatóján ellenzéki roma képviselők – Makai István (Roma Polgári Tömörülés), Lakatos Oszkár és Vajda László (mindketten Lungo Drom) – hosszan sorolták a gyanúra okot adó tételeket. Elmondásuk szerint például az ORÖ a korábbi években nem fizetett adót a tízmilliós reprezentációs költségek után.

Az önkormányzat több gazdasági vezetője azért mondott le, mert nem akart börtönbe kerülni. 2011-ben és 2012-ben – folytatták – az ORÖ hivatalának vezetői közgyűlési döntés nélkül mintegy 140 millió forint jutalomban részesültek.

Az ORÖ egyik elnökhelyettese árvízvédelem címén közel hétmillió forintot vett fel, miközben Farkas Flórián azt nyilatkozta, hogy a védekezésben a romák önkéntesként vettek részt. A vizsgálóbizottság valószínűnek tartja, hogy megcsapolták az árvízvédelmi alapot: Vajda László, a bizottság elnöke a Belügyminisztériumnál az árvízvédelmi pénzek felhasználásának kivizsgálását kezdeményezte. (A magyarnarancs.hu úgy tudja, hogy 2013-ban az ORÖ kétszer is átutalt 250 ezer forintot a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának, legalábbis elkönyvelte azt.)

Álláshalmozások, indokolatlanul magas kiküldetési díjak, feltűnően magas postaköltségek – röpködtek a számok és a vádak. A bizottság becslése szerint összességében mintegy 250-300 millió forintot fizettek ki szabálytalanul. Jáger Tamás egri közfoglalkoztatott elmondta, hogy a havi 60 ezer forintos fizetségén kívül 500 ezer forintos utazási költségtérítést is elszámoltak a nevére – amelyből egyetlen fillért sem látott.

Máskülönben gyalog járt a munkahelyére.

A vizsgálóbizottság szerint van olyan ember is, akinek nevére a három hónapig tartó közfoglalkoztatása idején több mint négymillió forintot papíroztak le a tudta és hozzájárulása nélkül.Az alternatív bizottság tagjai a tájékoztató után petíciót vittek az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

Tapasztalati úton

Közben újabb furcsaságokra bukkant az LMP-s Hadházy Ákos is. Lapunknak elmondta: a birtokában lévő dokumentumok és belső levelezés szerint a Híd a munka világába program keretében csaknem 61 millió forintot szánnak „munkatapasztalat-szerzésre" irányuló képzésre.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A „munkatapasztalat-szerzés" mibenlétét Hadházy nehezen tudja értelmezni, hisz a kormányzati propaganda eddig arról szólt, hogy ezt a célt a közmunka szolgálja. A szóban forgó képzés esetében ötszáz embernek öt héten keresztül úgynevezett megélhetési támogatásként közel 50 millió forintot fizetnek ki, az oktatói költségek 9,5 milliót tesznek ki. A képzési program kidolgozására és a képzések lefolytatására az Országos Roma Önkormányzatot kéri fel a Türr István Képző és Kutató Intézet – tanúsítja egy januárban született irat.

„Alaptalan és nemtelen”

Feljelentést tesz az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) rágalmazás, becsületsértés és jó hírnév megsértése miatt a szervezetet és annak volt, valamint jelenlegi vezetését ért vádak miatt.

Az ORÖ közleményében - amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez - az áll, a szervezetet, volt és jelenlegi vezetőit az elmúlt hetekben „alaptalan és nemtelen” támadások érték. Az állítások minden valóságalapot nélkülöznek, és a "nem létező, magukat alternatív vizsgálóbizottságnak nevező" emberekhez köthetők - hangsúlyozták. Azt írták: a további jogsértések megelőzése érdekében az ORÖ vezetősége „az elkövetőkkel” szemben" rágalmazás, becsületsértés és jó hírnév megsértése miatt feljelentést tesz. Az utóbbi esetében a szervezet sérelem díj megállapítását is kéri, a pénzt közérdekű célra kívánják felajánlani. (MTI)

Hadházy korábban kijelentette, hogy a Híd a munka világába program részeként az ORÖ munkahelyteremtés helyett már elköltött majdnem 300 millió forintot a „semmire".

Ehhez jön most a 61 milliós képzés:

az LMP-s politikus nem lát reális esélyt rá, hogy ennek révén sikerül tartós munkahelyhez juttatni romákat. Szerinte pótcselekvésről van szó. Közeleg a határidő – mondta –, amikor el kell számolni a kapott uniós pénzekkel, ezért most próbálnak fűhöz-fához kapkodni, hogy legalább valamilyen látszólagos eredményt képesek legyenek felmutatni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.