galéria megtekintése

Lázár: Háború lesz földügyben Brüsszellel

17 komment

Lázár János a jövő évi költségvetési tervvel kezdett, lesz, akinek nagy lehetőséget tudnak biztosítani – ígérte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Szóba került Soros György, a kvótaellenes népszavazás és a Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárások is. Lapunk kérdésére Lázár azt mondta: ha Soros kéri, a magyar kormánytisztviselők visszafizetik az egykor Sorostól kapott ösztöndíjakat.

20 perc késéssel elindult az 52. kormányinfó. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a gazdasági helyzet ismertetésével kezd. Szerinte 12 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség, sok helyen már munkaerőhiány van. Az infláció is rendkívül alacsony.

"Nagy vita, mondhatni háború lesz" - mondta Lázár a földügyről
Szabó Miklós

Hogy állunk a béremelésekkel? – ez volt a kormányülés egyik fő témája – mondta Lázár, hozzátéve, 2012 óta folyamatosan emelkednek a bérek a közszektorban. 787 milliárd forint megy majd el 2017-ben béremelésre.

 

Alig 30 perccel a kezdés után rátér a bevándorlásra. Magyarországnak az a javaslata, hogy Európa határain kívül kell befogadóállomásokat létrehozni, majd ahogy az sejthető volt, szóba hozza a kvótaellenes népszavazást, amelyre szeptemberben kerülhet sor. 

„Magyarország egy olyan ország, amely önmagával határos” – jegyzi meg, hozzátéve, a magyar adófizetők pénzéből magyar embereket kell támogatni. És ha Magyarországnak munkaerőre van szüksége, azt úgy kell megoldani, hogy a fiatalok több gyereket vállaljanak, vagy a határon túli területekről is be lehet hívni munkavállalókat.

„Nagy vitában állunk a Bizottsággal és több európai országgal” – folytatja. Magyarországra 52 ezer embert kellene visszatoloncolni, azonban Magyarország, vagyis Orbán Viktorék szerint Görögország biztonságos ország, így azt kérik, ne ide, hanem egyből Görögországba küldjék a bevándorlókat. „Az, hogy valaki nem regisztrált Görögországban, nem azt jelenti, hogy ezeket az embereket Magyarországnak kellene befogadnia” – hangsúlyozta.

„A gyerekeknek friss tejet kellene inniuk

A tejtermelők helyzetéről azt mondta, a kormány megvizsgálja az áfacsökkentés várható hatását. Lázár János szerint a gyerekek számára egészséges táplálkozást kell biztosítani, így a friss tej áfacsökkentése döntő kérdés. Nem véletlen, hogy több tízezer doboz cseh és szlovák UHT-tejet kellett visszahívni, hiszen azok nem feleltek meg a magyar előírásnak. Az iskolatej-programmal kapcsolatban megjegyezte, azzal is a magyar tejtermelőket segítik, valamint persze a gyerekeket.

Jelentős változások július 1-jétől

Lázár János szerint július 1-jétől jelentős béremelés és átalakítás kezdődik a kormánytisztviselői karban.

Kovács Zoltán és Lázár János az 52. kormányinfón
Kovács Zoltán és Lázár János az 52. kormányinfón
Szabó Miklós

Nem mi próbáltuk Amerika bokáját harapdálni

Nem kellett soká várni Soros Györgyre sem, mint mondta, nem hívják össze a parlament nemzetbiztonsági bizottságát Soros  miatt. „Nem mi próbáltuk Amerika bokáját harapdálni, hanem Clinton akarta Magyarországot orrba vágni” – mondta, hozzátéve, Soros György novemberben saját magát Orbán Viktor „direkt ellenzékeként” határozta meg, és ahhoz képest, hogy Amerikában él, elég mélyen beletaposott a magyar belpolitikába.

Soros hat pontját Lázár veszélyesnek és elfogadhatatlannak tartja, kiemelve, hogy az amerikai üzletember szerint évente egymillió menekültet kellene befogadni (Soros egyébként nem ezt mondta; a menekültekkel kapcsolatos álláspontjáról részletesebben itt olvashatnak).

Az Index Sorossal kapcsolatos kérdésére Lázár indulatos lett, azt mondta, a titkosszolgálatok nem fogják megfigyelni azokat a szervezeteket, amelyeket Soros György támogat.

„Értelmezhetetlen az Európai Bizottság Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárása.”

Bizonyos roma gyerekek hátrányos megkülönböztetése miatt indult eljárás, és nem értjük, mi a probléma, hiszen elmondása szerint nem tartjuk számon az iskolás gyerekek származását. Épp ezért a Bizottság kötelezettségszegési eljárása a roma gyerekek hátrányos iskolai megkülönböztetése miatt értelmezhetetlen.

Földügyben az álláspontok távol állnak egymástól. „Nagy vita, mondhatni háború lesz” – mondja.

Ekkor átveszi a szót Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki megint migránsozik. Visszatér a „romaügyre”, ami „nagy sláger volt néhány évig az Európai Unióban”, de most nincs gazdája az ügynek, ezért sem értik a dolgot.

Gyurcsány videója nem méltó válaszra

Az Origo kérdésére, hogy kívánnak-e reagálni Gyurcsány Ferenc videójára, határozott nemmel válaszolt. Később még visszatért a téma, újságírói kérdésre válaszolva Lázár azt mondta, az őszödi beszédet többször is elolvasta, mivel több „megfontolandó” gondolatot is tartalmazott, „ha nem egy hazugságbeszédről lenne szó” – tette hozzá.

Szóba jött az Alstom-ügy is, külföldön már történtek letartóztatások. Részletekbe nem bocsátkozik, annyit ismételt meg, hogy ismeretlen tettes ellen nyomoznak a hatóságok.

Nem lehet hátrányosan megkülönböztetni valakit azért, mert fideszes

– mondta Lázár azzal kapcsolatban, hogy három év alatt 221,5 millió forintot költött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ügyvédi megbízási díjakra, és 2014-ben a szolnoki fideszes polgármester fia kapta a legnagyobb honoráriumot. Ha szabályos eljárás keretében választottak ki valakit, nem érheti hátrány amiatt, hogy Fidesz-tag, de emiatt előnyben sem lehet részesíteni – mondta. Ezzel kapcsolatos írásunkat ide kattintva olvashatják el.

Nem lehet tudni, ki mit kap

A Quaestor-károsultak tiltakozásának nem most van ideje, mert még nem kezdődött meg a kártalanítás, nem lehet tudni, ki mit kap – mondta Lázár.

Paks 2 önálló kell, hogy maradjon

– Azzal a reménnyel megyek pénteken Brüsszelbe, hogy sikerül jelentős előrelépést elérni a paksi bővítés ügyében – mondta Lázár János, hozzátéve, nem tapasztalt ellenállást Brüsszel részéről. Megjegyezte, csak orosz technológiával tudunk atomerőművet építeni, mivel a kormány keze meg van kötve a korábbi évtizedek szerződései alapján.

Pénteken Margrethe Vestager versenyjogi biztossal arról fog tárgyalni, hogyan illeszkedik az új reaktor az energiapiacba. Lázár azt mondta, az Európai Bizottság monopóliumellenes indokok miatt ragaszkodni fog ahhoz, hogy Paks nem lehet a Magyar Villamosművek része.

Ez nem közérdekű adat

A Népszabadság kérdésére Kovács Zoltán Soros-ösztöndíjával kapcsolatban nem válaszolt. Az Átlátszó a kormányszóvivőt kérte, árulja el, hogy mekkora volt az életrajzában szereplő Soros- és CEU-ösztöndíjak összege. Erre a Kormányinfón azt felelte, „ez nem sztori”, akkoriban nem volt kormányszóvivő, így az akkor kapott összegek sem tartoznak senkire. 

„Ha ez probléma, és Soros Györgynek kell a pénz, akkor visszafizeti mindenki”

– mondta Lázár azzal kapcsolatban, hogy lehet, hogy azok támadják legjobban Sorost, akik egykor az ő két projektjének segítségével tanulhattak és kaptak ösztöndíjakat (az erről szóló cikkünket itt találják).

Lázár azt mondta, értekezett ezzel kapcsolatban Orbán Viktorral, és a miniszterelnök is egyetért, hogy ha Soros visszakéri, akkor a Soros-pénzen tanult kormánytisztviselők visszafizetik a kapott összeget. Ugyanakkor kérdésünkre, hogy Kovács visszafizetné-e az ösztöndíjat, közölte, megnézte a tabletjét, és nem kapott erre vonatkozó kérést Sorostól, így a válasz az, hogy nem.

Még nincs döntés a HM költözéséről

Nagy vita volt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözzön-e, de egyelőre nincs döntés erről.

Beférkőztek a szcientológusok az iskolákba

Ezzel kapcsolatban Lázár megjegyezte, a szcientológia egyház tevékenységét a titkosszolgálatok figyelik.

Ami késik, nem múlik

Hamarosan egységesek lesznek a cigarettás dobozok, az elkészült rendeletről Brüsszellel egyeztetünk, a szabályozás hamarosan nyilvánosságra kerül.

„Semmilyen válságülésről nem tudok

– mondta Lázár a HírTV felvetésére. Ugyanakkor éppen ma látott napvilágot az a hír, miszerint gazdaságélénkítő csomagot tervez a kormány, a Figyelő értesülései szerint az év eleji gyenge gazdasági teljesítmény miatt. Lázár ennek ellenkezőjéről beszélt a Kormányinfón.

A vonatkozó törvényeket fölül lehet vizsgálni

A halálra éheztetett gyöngyösi kislány esetéről azt mondta Lázár, hogy egyeztetés folyik a kormányhivatalok és az Emmi között. A vonatkozó törvényeket fölül lehet vizsgálni, és felül is lesznek vizsgálva. „Ebben az esetben nem egy rosszul szituált családról van szó” – ezt többször is hangsúlyozta Lázár, hozzátéve, nehéz kérdés, mikor léphet be az állam a gyermek-szülő kapcsolatba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.