Soros-támogatás a sajtószabadságért

Újabb támogatásokról döntött áprilisi ülésén a Soros György által a gazdasági válságra adandó válaszként létrehozott OSI Szükségalap magyarországi kuratóriuma.

A döntés nyomán elsősorban a hajléktalan- és gyermekellátás területén működő civilek, a sajtószabadságért dolgozó szervezetek, és az önhibájukon kívül nehéz anyagi helyzetbe került kulturális műhelyek kaptak 400 ezer dollár értékben támogatást.

A Szükségalap tavaly több mint 4 millió dollár, azaz mintegy 800 millió forint támogatást nyújtott Magyarországon, s ezzel a civil szervezetek legnagyobb nem állami támogatójává vált. Áprilisban újabb 400 ezer dollár kiosztásáról döntött a kuratórium.

A Szükségalap két hajléktalanokról gondoskodó civil szervezetet is támogatott. Az erre a célra fordítható állami és önkormányzati források minimálisra szűkültek, miközben az általuk ellátottak száma nem csökkent. A Menhely Alapítvány egy speciális megelőző és adósságkezelő programhoz kért és kapott támogatást, amellyel az eladósodás miatt a lakásvesztés veszélyének közelébe került családoknak nyújtanak szervezési és jogi segítséget. Az Utolsó Szalmaszál a Hajléktalanokért Alapítvány pedig egyebek mellett olcsó albérletek felkutatását végzi a saját lakásukat elvesztők számára.

Több millió forintos telefonszámlája halmozódott fel a telefonos segélyvonalat működtető Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványnak, mivel állami forrásaik elapadtak, a telefonszolgáltatók pedig a válságadókra hivatkozva csökkentették támogatásukat. A Szükségalaptól az adósság kifizetéséhez kaptak segítséget.

A Független Elemző és Jogfigyelő Kft. egy olyan tematikus portál megvalósításához nyert el támogatást, amely a médiatörvény alkalmazásával kapcsolatban közöl a sajtó munkatársai számára is használatható esettanulmányokat, elemzéseket, és folyamatosan monitorozza az új médiaszabályozás napi gyakorlatát. Sikeres pályázatot nyújtott be a tényfeltáró újságírást és újságírókat támogató Göbölyös Soma Alapítvány is.

A Szükségalap olyan kulturális szervezeteket is támogatott áprilisban, amelyek működése azért került veszélybe, mert korábbi állami finanszírozásuk radikálisan csökkent vagy megszűnt. E kulturális műhelyek közé tartozik az RS9 Színház, a Szputnyik Társulat, a Stúdió K Színház, a Magyar Versmondók Társasága és a Titanic Filmjelenlét Alapítvány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.