galéria megtekintése

Nincs még egy külhoni magyar, aki annyit tett a szülőföldjéért, mint Soros György

19 komment


Miklós Gábor

Michael Ignatieff, a CEU új rektora az egyetemről, az intézmény feladatáról, valamint Soros Györgyről, aki szerinte patrióta.

Miért pályázta meg a rektori állást?

Először is a magyar kapcsolat miatt. A feleségem Balatonfüreden nőtt fel, húsz éve járok oda. Erős az elkötelezettségem az ország iránt. A második indok is erős. A CEU rendkívüli intézmény. A társadalomtudományokban különösen elismert posztgraduális egyetem. Jól éreztem magamat a Harvard Egyetemen, de itt esélyt láttam arra, hogy formáljak is egy intézményt.

Hogyan látja a CEU helyét a hasonló egyetemek között? Van egyáltalán hozzá hasonló?

 

A CEU abszolút egyedi egyetem. Globális intézmény, 110 országból jöttek a hallgatóink, a tanárok is több mint negyven országból származnak. Az, hogy Budapesten működünk, nagy mágnes. A székhely előnyös számunkra, úgy gondolom, mi is azok vagyunk Budapestnek. Nézzen ki az ablakon és látni fogja, mit tettünk mi az ötödik kerület formálásáért. Az új épülettel kinyitottuk a kapunkat a városnak. Ez egy globális, poszt­graduális egyetem Európa közepén. Már nem gyerek! Több mint huszonöt éves. A huszonegyedik századra képezünk, a mostani hallgatóink életükben akár négy karriert is befuthatnak. Lehetnek újságírók, esetleg állami tisztviselők, kezdhetnek üzleti vállalkozást, változtathatnak lakóhelyet, most az egyik, aztán a másik országban élnek. Talán még fontosabb: hallgatóink állandóan feltehetik magukban a kérdést Michel de Montai­gne, a XVI. századi francia humanista nyomán: mi az, amit tudok? A XXI. században nehéz erre a kérdésre válaszolni, mivel egyre nehezebb elválasztani a tudást, a véleményt, a pletykát, a tweetet, a blogot, a fantáziát, a hazugságot. Megromlott korunk nyelvezete. A kor posztgraduális oktatásának fel kell készítenie a hallgatót arra, hogy megkülönböztesse a tudást a hazugságtól, a pletykától, a véleménytől.

Ignatieff: a CEU-nak hídnak kell lennie
Ignatieff: a CEU-nak hídnak kell lennie
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Sikerült-e az egyetemnek alakítania a diákokat küldő országokat az elmúlt 25 évben?

Több mint tizenháromezer végzősünk van, 130 országból. Ők mind különböző világnézetű emberek. A hálózat nem terjeszt propagandát. Becsületes állampolgárokat akarunk nevelni, akik tudásalapú megközelítéssel kezelik hazájuk ügyeit. Sok végzősünk tölt be világszerte vezető állami pozíciókat. De az egyetem nem politikai párt, nem társadalmi szervezet, nem jótékonysági intézmény, nem aktivista szervezet. Soha nem mondanánk meg a végzőseinknek, mit kell csinálniuk. Úgy képezzük őket, hogy tisztességes emberek legyenek. Tisztességes az értelmezésemben az, aki a társadalom érdekében valódi tudásra törekszik.

Milyen fejlesztési, tudományos terjeszkedési terveik vannak?

Az is nagyszerű, amit eddig elértünk. Egyik vezető intézménye vagyunk a hálózattudomány, a kognitív tudományok oktatásának. Szeretném, hogy egyre több hallgatónk foglalkozzon a „big data” elemzéssel, a hálózattudományokkal, a kognitív tudománnyal. A beszélgetésünk helyszínétől kétszáz méterre, az egyetemünkön kisbabákat tanulmányoznak. Olyan bébiket, akik még nem beszélnek. Az ő kognitív képességei­ket vizsgálja az egyik tanszékünk. Megdöbbentő dolgokat tudunk meg a csecsemők tanulási képességeiről. Az ilyen kutatások érdekében építettünk új épületet.

Hogyan viszonyul a CEU a magyar felsőoktatáshoz?

Nem szigetnek, hanem hídnak kell lennünk. Magyarország köztársasági elnökétől vettem át kinevezésemet. Talán vannak, akik úgy vélik, a CEU amerikai egyetem, de számos oktatási programunkat akkreditálták Magyarországon, és a magyar hallgatóké a legnagyobb nemzetiségi csoport az egyetemen.

A CEU-t Soros György alapította. Az elmúlt hónapokban Magyarországon a legmagasabb szinten erősen támadták az ő személyét, nézeteit egy politikai kampányban. A CEU képes ettől eltávolítani magát?

Nézünk tévét, olvasunk lapokat, tudunk erről. Lehet Soros Györggyel vitatkozni, de állítom: nincs olyan Magyarországon kívül élő magyar, aki többet próbált tenni a szülőföldjéért, mint Soros György. Amikor támadják őt, azt érzem, a magyaroknak tudniuk kell, hogy ő az a tengerentúlon élő magyar, aki a nyolcvanas évek óta folyamatosan támogatta a hazáját. Sokan a jelenlegi kormányból is élvezték a nagylelkűségét. Ez tény. Az egyetem nem politikai párt, nem alapítvány, nem avatkozik bele Magyarország belügyeibe. Az kétségtelen, sokan kollégáim közül bírálják a kormány lépéseit, a népszavazási kezdeményezését, a menekültekkel kapcsolatos álláspontját. Az én dolgom az, hogy biztosítsam, hogy szabadon kifejthessék nézeteiket. Az nagyon kedvező, hogy a kormány nem sértette meg a CEU akadémiai szabadságát. Érthető üzenetet kaptam a kormánytól: elismerik, amit teszünk, különbséget tesznek a Soros Györggyel folytatott polémia és a CEU között. Az egyetem nem céltábla. Sajnálatosnak tartom, hogy Soros György az, mert véleményem szerint ő patrióta.

Michael Ignatieff

A CEU hatvankilenc éves rektora nem újonc az egyetemi életben. Professzora volt egyebek között a Cambridge Egyetemnek és a Harvardnak. Több történelmi és politológiai, filozófiai írása mellett regényeit és drámáit is jegyzik. Ignatieff apai ágon orosz arisztokrata család leszármazottja, de anyai ősei is ismert szereplői a kanadai politikatörténetnek. A professzor rövid ideig liberális színekben képviselő volt az ottawai parlamentben, s vezette az ellenzéket is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.