Sopron: nagykoalíció vagy abszolút többség?

A fideszes városvezető nem fogadja el a baloldal által támogatott polgármester-jelölt békejobbját. Pedig segítő bal is járna hozzá.

Békejobbot és segítő balt nyújtana a polgároknak, valamint a politikai ellenfeleknek is Walter Dezső független polgármester-jelölt, akit a baloldali erők és civil szervezetek támogatnak Sopronban. Walter 2002-től 2006-ig már irányította a várost, utána még kétszer indult, ám Fodor Tamás (Sopron jelenlegi vezetője) mindkét alkalommal legyőzte.

A mostani önkormányzati testületbe 12 Fideszes, 4 szocialista, 1 Jobbikos és 1 LMP-s képviselő került be. A Fidesz népszerűségét jól mutatja, hogy az áprilisi országgyűlési választásokat fölényesen nyerte a jelöltjük, több mint kétszer annyian szavaztak rá, mint a baloldal közös indulójára.

Sopron egyébként a Fidesz egyik leghűségesebb városa. Már a rendszerváltást követő első szabad országgyűlési képviselőválasztáson az akkor országszerte igen népszerű, és semmiképpen nem pártja vonalasaihoz tartozó - azóta a jobboldalhoz igazolt - Pozsgay Imrét is le tudta győzni a helybeli fideszes Szájer József. Azóta persze voltak szocialista és civil politikai sikerek a soproni választásokon, ám a város Orbán Viktor pártjának fontos bázisa maradt.

Megfékezni Orbánt

Az erős Magyarországhoz erős önkormányzatokra van szükség, nem pedig gazdag kormánypártra, hangzott el az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei listáján szereplő jelöltek bemutatásakor. Kránitz László listavezető utalt arra, hogy tavaly elkészítették a megyének szánt programjukat. Ennek legfontosabb eleme a foglalkoztatás bővítése, a bizalom és a kiszámíthatóság visszaállítása, a mindennapi létbiztonság megteremtése, az életminőség javítása, valamint a fenntartható és harmonikus fejlődés.

Az MSZP arra kéri a választókat, hogy ne támogassák a Fidesz „bukott” helyi politikusait, hanem a baloldal képviselőire voksoljanak „az önkormányzatiság és a demokratikus hatalommegosztás erősítése” érdekében. A helyi önkormányzatok összetétele azért is lényeges, mert ezek a testületek komoly fékek lehetnek a kormányzati hatalommal szemben, hangsúlyozta Kránitz László.

Walter Dezső egyébként mindig függetlenként mérette meg magát a helyi közéletben, igaz, a baloldal, s a liberálisok támogatásával jelent meg a politika színpadán. Idén a helyhatósági választásokra az MSZP, a DK, s az Együtt PM mellett civilek is felsorakoztak mögé. Az LMP nem kötött szövetséget más pártokkal, valamennyi körzetben saját jelöltje lesz. Polgármestert viszont nem állítanak, azt javasolják szavazóiknak, hogy független jelöltet válasszanak. Ez gyakorlatilag Walter támogatását jelenti.

Walter Dezső úgy számol, hogy a vesztes választásokon az ő sikeréhez ezer-ezerötszáz plusz szavazatra lett volna szükség. Miért reménykedik abban, hogy az idén ennyivel többen voksolnak rá, mint az elmúlt két ciklusban, kérdeztük tőle.

A jelölt szerint a jobboldalon is sokan kiábrándultak a Fideszből, látják, hogy a helyi érdekek helyett a városokban is az országos Fidesz-politikát hajtják végre. Az önkormányzatoknak nincs önálló akaratuk, de lassan már vagyonuk sem lesz. Sopronban is államosították például a kórházat, melynek az értékét Walter 25 milliárd forintban határozza meg, elvitték a szanatóriumokat is. Komoly gondnak nevezte, hogy egyre többen mennek át Ausztriába dolgozni, a kórházban nemrég egy nap alatt több mint tíz orvos felmondott, de Burgenlandban keresnek munkát a pedagógusok is, nem tanítanak, hanem jó pénzért takarítanak inkább.

- Nagykoalíciót is elképzelhetőnek tartok a városban - jelentette ki Walter Dezső. Az ellenzék számítása szerint számukra igen jó esetben nagyjából ugyanannyi képviselőt tudnak bevinni a közgyűlésbe, mint a kormánypárt. Ha a várost fejleszteni akarják, az alapvető kérdésekben egyetértésre lesz szükség, ha sokfelé húznak, akkor helyben maradnak. A nagykoalíció viszont mintát adhatna az ország több városának is arra, hogy miként lehet oldani a feszültségeket úgy, hogy közben saját politikai arculatát egyik párt sem veszíti el, mondja Walter.

A nagykoalíció ötletét felvetettük Fodor Tamás jelenlegi polgármesternek, a Fidesz helyi elnökének, aki erre azt válaszolta: : „2006-ban Walter Dezsőtől nehéz örökséget kaptunk, amit sikerült rendbe tennünk. Azóta két alkalommal abszolút többséget értünk el az előző választásokon, reméljük, most is így lesz, és töretlenül folytatódhat a város fejlődése."

A baloldal Sopronban megegyezett a képviselői helyek elosztásában is. Az MSZP hét, a DK kettő, az Együtt-PM három körzetben indít jelöltet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.