galéria megtekintése

Sokk alatt dühöngenek az Orbán-kormány döntése miatt

29 komment


Ungár Tamás

„Ne csodálkozzon a kormány, hogy így viselkedünk, ők sugallták a plakátjaikkal, hogy félnünk kell az idegenektől. Elérték, amit akartak, a reformok működnek” – ilyen és ehhez hasonló véleményeket hallani Martonfán és Sormáson, azon a két dunántúli településen, ahol befogadó állomást terveznek nyitni.

A Pécstől 15 kilométerre lévő Martonfán szombat reggel mindenki arról beszélt, hogy hamarosan menekülttábor épül a faluban. A 228 lelkes település általunk megszólított lakói kivétel nélkül ellenzik a kormány elképzeléseit, mivel félnek attól, hogy a menekültekkel vége a falu biztonságának és nyugalmának.

Az különösen felháborította a martonfaiakat, hogy korábban szó sem volt a tábor idetelepítéséről.

Ezt erősítette meg Martonfa polgármestere, Bosnyák András is: – Senki nem keresett meg minket ebben az ügyben, így az se tudjuk, hogy mekkora lesz ez a tábor, hányan lesznek itt, kijárhatnak-e a menekültek? Semmit nem tudunk! Hát persze, hogy mindenki fél.

 

A feleségével egy gyermeket nevelő, korábban burkolóként dolgozó 38 esztendős polgármesterről tudni kell, hogy bár függetlenként nyerte a választást, tagja a Jobbiknak. Martonfán erős a Jobbik, a 2014-es országgyűlési választáson a párt csaknem kétszer annyi voksot kapott, mint a Fidesz-KDNP tandem, s itt a kormánypártokat az MSZP is megelőzte.

– Most sokan azzal gyanúsítanak engem meg a Jobbikot, hogy menekültügyben összejátszunk a Fidesszel. Szerintem viszont azért akarják Martonfára hozni a menekülteket, mert

a Fidesz így bosszulja meg, hogy itt csúfos vereséget szenvedett tőlünk.

A falu mellett van egy állami tulajdonú, felhagyott, katonai gyakorlótér, a polgármester úgy gondolja, oda építenék fel a tábort. 

– Nincs a terület közművesítve, így értelmetlen ott felépíteni a tábort – véli Bosnyák András. – Mivel ez egy kiemelt jelentőségű beruházás, nincs beleszólásunk az engedélyezésbe. Ebbe azonban nem nyugszunk bele! Még nem tudom, hogyan tiltakozunk, de mindent megteszünk a terv ellen. Összefogunk a szomszédos településekkel, Hosszúheténnyel, Szilággyal, Perekeddel, Pécsváraddal. Vigyék bárhová, csak ne ide!

Vigyék Felcsútra, ott van infrastruktúra!

Sormáson sem találtunk olyan helybélit, aki ne ellenezné a tábor faluba telepítését, itt is mindenki a félelmét hangoztatta. A Nagykanizsával szomszédos, 900 lelkes község polgármestere, Pőcze Edit függetlennek vallja magát, de nem titkolja, hogy a kormánypártokkal szimpatizál. Tán ez is szerepet játszik abban, hogy a faluvezető nem fogalmaz annyira keményen, mint Bosnyák András: – Sokan hívtak telefonon, hogy mit tudok a tervekről – mondja Pőcze. – Azt feleltem, hogy semmit, most tájékozódom. – Ellenzik a tábort a sormásiak? – Mondjuk úgy, hogy meglepődtek. Nem tudnak semmit, és ez zavarja őket.

Egy pécsi vonattal érkező menekültek a Keleti pályaudvaron. Sormáson az előítéletesség vádját is vállalják
Pécsi vonattal érkező menekültek a Keleti pályaudvaron. Sormáson az előítéletesség vádját is vállalják
Kovács Klára / Népszabadság

A polgármester egyébként azt gondolja, hogy a Sormáshoz tartozó, üresen álló volt laktanyában alakítanák ki a tábort. Vagyis úgy tűnik, hogy a kormány olyan helyet keresett, ahol van valamilyen használaton kívüli, honvédségi kezelésben lévő objektum. Ez adott felhatalmazást a tábor helyének kiszemelésére, az ott élőkkel való párbeszédre nem fecsérelt időt a politikai vezetés.

Amikor a tervek ellen szót emelő helybélieknek megjegyeztem, hogy valahol átmenetileg mégiscsak el kell helyezni a mind nagyobb számban hozzánk érkező, de nyugatra tartó menekülteket, s talán nem kellene eleve elutasítani az ideiglenes befogadótábor ötletét, akkor beszélgetőpartnereim azt felelték,

tartsák őket előítéletesnek, akkor sem akarnak a falujukban menekülttábort.

Egyikük, egy nyugdíjas pedagógus ekképp fogalmazott: „Ne csodálkozzon a kormány, hogy így viselkedünk, ők sugallták a plakátjaikkal, hogy félnünk kell az idegenektől. Elérték, amit akartak, a reformok működnek.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.