Brutális sokkolókat vett az Országgyűlési Őrség

A szakértő szerint a negyedik generációs elektromos sokkoló olyan rendőröknek praktikus, akik napi szinten találkoznak erőszakos cselekményekkel. A Kövér László házelnök felügyelte Országgyűlés Hivatala a nemzetközi trendekkel magyarázta a beszerzést.

Összesen 10,1 millió forint értékben vásárolt Taser X26-osokat, az Országgyűlési Őrség, de pontos darabszámot biztonsági okokra hivatkozva nem árultak el – tudta meg a Blikk. A lap információi szerint a beszerzési árban benne voltak a cserélhető fejek és a kiképzés költsége is. Az interneten fellelhető adatok szerint egy Taser X26-os sokkoló a gyártónál 999 dollárba (270 ezer forintba) kerül.  

Fotó: Christinne Muschi / Reuters

A fegyver 5-6 méter távolságig hatásos. Két kis tű alakú lövedéket mélyeszt be az áldozat bőre alá, amely dróton keresztül 50 ezer Volt feszültségű áramot vezet a testbe. A vastag ruházat sem véd meg a sokkhatás elől, a lövedék a ruhán keresztül is átüt. A készülék elektromos stimulálással megzavarja azokat a jeleket, amelyeket az agy küld a mozgatóidegeknek, így az áldozat rövid időre elveszti az irányítást a saját teste felett.

Alapesetben öt másodpercig tart a sokkhatás, de az elsütő gomb többszöri lenyomásával ez hosszabbítható. A kísérletek szerint akár egy dühöngő bikát is földre rogyaszt.

Azoknak való, akik napi szinten találkoznak az erőszakkal - a nizzai rendőrök felszerelésének része a Taser
Azoknak való, akik napi szinten találkoznak az erőszakkal - a nizzai rendőrök felszerelésének része a Taser
Sebastien Nogier / Reuters

– Fizikai erőszak, például egy késsel támadó személy ellen remek eszköz, mivel úgy töri meg a támadó ellenállását, hogy nem okoz maradandó sérüléseket – mondta a Blikknek nyilatkozó Tarjányi Péter biztonsági szakértő. Hozzátette – Nem vagyok feltétlenül biztos abban, hogy a Parlamentben helye van ilyen eszközöknek.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.