galéria megtekintése

Egy napot sem adott a kormány az iskoláknak

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 03. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

Mindössze 18 órájuk volt a nem állami iskoláknak arra, hogy igényelhessék a működésükhöz elengedhetetlen központi támogatást. Ha ezt nem tették meg, akkor elestek a pénzüktől. Vagy nem. Íme egy újabb jogalkotási bravúr.

Egészen elképesztő „bravúrt” hajtott végre a kormány: aznap, amikor kihirdetett egy jogszabályt, azonnal hatályba is léptette azt, méghozzá épp 18 órától, s ráadásul ezzel majdnem ellehetetlenítette a nem állami fenntartású iskolákat.

Alapítványi iskolák – kiszolgáltatott helyzetben
Alapítványi iskolák – kiszolgáltatott helyzetben
M. Schmidt János / Népszabadság

A szóban forgó kormányrendelet – amely január 28-án jelent meg a közlönyben – módosítja a köznevelési törvénynek a 2012-es végrehajtási rendeletét, konkrétan azt a részét, amely a támogatásokra vonatkozó kérelmeket szabályozza. Szüdi János jogásztól, közoktatási szakértőtől megtudtuk, hogy az egyházi vagy alapítványi/magánfenntartású iskoláknak e rendelet alapján január 31-ig kellett benyújtaniuk a kincstárhoz a támogatási kérelmüket. A nem állami intézmények a költségvetésük egy tetemes részét e benyújtott kérelem alapján kapják meg az államkincstártól. A határidő elmulasztása jogvesztő következménnyel jár, vagyis, ha nem adják le időben a dokumentumot, elbukják a pénzt.

 

Egyáltalán nem mellékes körülmény, hogy a rendeletet a kormány három nappal a január 31-i határidő előtt módosította. Valójában azonban mindössze másfél napot hagyott arra, hogy az iskolák a jogszabály-módosítást tanulmányozzák, és az alapján a kérelmeiket határidőre beadják. Ugyanis a 28-án kihirdetett rendelet még aznap hatályba lépett, de csak 18 óra után, de a hivatalok olyankor már nincsenek nyitva. Maradt tehát érdeklődésre a 29-e, illetve 30-a, csakhogy az utóbbi nap péntekre esett, ami a közigazgatásban köztudottan csak fél nap, szombaton pedig zárva tartanak a hivatalok.

Nyugtatja az Emmi az intézményeket

A humántárca köznevelésért felelős államtitkársága megkeresésünkre igyekezett megnyugtatni az intézményvezetőket. „A fenntartók ismeretében voltak a január 31-i igénylési határidőnek, ennek megfelelően készültek a MÁK honlapján elhelyezett igénylőlapokkal az igénylés benyújtására. Aki benyújtott igénylést, akár hiányosan, azokkal a MÁK a korábbi években is megszokott eljárás szerint egyeztet az igénylésben szereplő adatokról, és kéri a hiányzó adatok pótlását vagy a javítását. Azokat sem éri hátrány, akik január 28-a előtt már benyújtottak igénylést, ugyanis a MÁK minden olyan fenntartóval, aki január 31-e éjfélig benyújtotta az igénylését, külön egyeztet” – írták.

– Én ilyen gyakorlattal még nem találkoztam. Legyünk jóhiszeműek, tételezzük fel, hogy már éjfélkor kikerült a rendelettervezet a Magyar Közlöny honlapjára. A 18 órai hatálybalépéssel épp 18 hivatalos órát hagytak így az intézményeknek, hogy áttanulmányozzák azt a jogszabályt, amit több tucat pontján átírtak – mondta Szüdi János, aki már több száz jogszabályt írt és véleményezett. A jogász emlékeztet arra az alkotmánybírósági határozatra, amelyben a testület kimondta: a jogszabályalkotónak kellő időt kell biztosítania a jogalkalmazónak ahhoz, hogy a jogszabály szövegét megismerje. – Bár a kellő időt nem határozták meg, feltételezem, hogy az AB nem 18 órára gondolt – fűzi hozzá.

A határidő jogvesztést jelent
A határidő jogvesztést jelent
Wéber Tamás / Népszabadság

A leginkább kiszolgáltatott helyzetben az alapítványi iskolák vannak. Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) elnöke lapunknak azt mondta: éppen ülésezett a múlt szerdán az egyesület vezetősége, amikor értesültek az aznapi közlönyben megjelent módosításról.Másnap egy körlevélben minden tagjukat értesítették, hogy azonnal vizsgálják meg a jogszabály szövegét. Horn szerint a kormány folyamatosan bizonytalanságban tartja az alapítványi intézményeket. Az állandó jogszabály-módosítgatás és kormányzati ötletelés azért érinti érzékenyen az alapítványi iskolákat, mert az Orbán-kormány még az előző ciklusban megszüntette azokat a törvényi garanciákat, amelyek biztosították ezeknek az intézményeknek is a kiszámítható működését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.