Sokba kerülhetnek az újságíróknak a közérdekű adatok

Akár több tízezer forintot is kérhetnek hamarosan az állami szervek a közérdekű adatok kiadásáért. Orbán Viktor aláírásával pénteken jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint a négyórányit meghaladó munkaerő-ráfordításért óránként legfeljebb 4400 forintot számlázhatnak ki a közérdekű adatok gazdái.

A kormányoldal már tavaly nyáron megteremtette a törvényi lehetőségét annak, hogy a minisztériumok, hivatalok, állami cégek pénzt kérjenek, ha egy adatigénylés teljesítése az alaptevékenységük ellátásához szükséges munkaerő aránytalan mértékű igénybevételével jár. Az adatgazdák egy része próbálkozott is azzal, hogy erre hivatkozva pénzért ad ki adatokat, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) azonban rendre az igénylőknek (jellemzően újságíróknak) adott igazat, mondván, nem készült el az a kormányrendelet, amely pontosan meghatározza, mekkora költség számítható fel.

A Népszabadság legutóbb az olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt. eljárása miatt fordult panasszal a Péterfalvi Attila vezette hatósághoz, miután a cég 110 ezer forintot kért az egyetlen gépelt oldalnyi listáért, amely szerződéseinek adatait tartalmazta. A NAIH lapunknak adott igazat, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a költségtérítés lehetséges mértékét megállapító kormányrendelet nem lépett hatályba.

Tizenöt nap múlva azonban hatályba lép, ráadásul a korábban közzétett tervezetnél sokkal kedvezőtlenebb tartalommal. Az ugyanis legfeljebb 1100 forintos óradíj kiszámlázását tette volna lehetővé, a végül megszületett jogszabály viszont ennek a négyszeresét. Márpedig 4400 forintos óránkénti díjazás a közigazgatásban legfeljebb főosztályvezetőket illet meg, míg az adatigényléseket a legtöbbször jóval kevesebbért dolgozó előadók teljesítik.

Az adatigénylők így legfeljebb a közérdekű adatok kezelőinek jóhiszeműségében reménykedhetnek – abban, hogy nem állítják majd, hogy a valóságosnál jóval több időt fordítottak a kért adatok összeállítására. Számos állami szerv közadat-kezelési gyakorlata azonban nem táplálja ezt az optimizmust.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.