Sok százmilliós szappanoperát tervez az eladósodott M1

A Duna Televízió és a két országos kereskedelmi adó után most már a Magyar Televízió is csatlakozna a digitális földfelszíni műsorszóráshoz; az erről szóló határozati javaslatot ma tárgyalja az MTV kuratóriumának elnöksége.

"Beadja derekát" a köztévé: a Duna Televízió és az országos kereskedelmi csatornák után hajlandó csatlakozni a digitális földfelszíni sugárzáshoz. Információink szerint így döntenek a tévékuratórium elnökségének mai ülésén. Bár a csatlakozásra törvény kötelezi a médiumot, az mégis sokáig "lebegtetett": információink szerint főleg a sugárzás díját találta magasnak.

Televíziós forrásaink állítják: mostanra jelentősen, közel hatvan százalékkal sikerült lealkudniuk az árat. Az Antenna Hungáriánál másképpen látják: szerintük a köztévé engedett korábbi igényéből. Kisebb sávszélességet igényelt - csak egy csatornát sugározna HD-minőségben -, ez pedig csökkenti az árat.

A tévékuratórium elnökségének ülésén parázs vita várható arról, milyen részletességgel hozzák nyilvánosságra az új óbudai székház kivitelezési és hasznosítási szerződéseit. Az új épületet - ahová most költözik az MTV - a Wing Zrt. (egykori Wallis Ingatlan) érdekeltségébe tartozó Millenniumi Média Kft. építtette és adja bérbe a televíziónak 18+22 éven át.

A havi háromnegyedmillió eurós bérleti díj forintban számítva évi legalább félmilliárdos plusz költséget jelent a köztévének. Ezért is utasította nemrég a tévékuratórium a menedzsmentet: tárgyalja újra a székházszerződést a beruházóval. Érje el a díjcsökkentést, vagy legalább azt, hogy forintban határozzák meg a bérleti díjat.

Eközben a Fidesz immár országgyűlési határozati javaslatban akarja kötelezni a köztévét (melynek az Országgyűlés a tulajdonosa) a székházszerződés nyilvánosságra hozására. Ettől elvileg a televízió menedzsmentje sem zárkózik el, de az üzleti titkokat tartalmazó részeket kitakarnák; hogy mit hozhatnak szerintük jogszerűen nyilvánosságra, a tévé jogászai vizsgálják.

A Fidesz teljes nyilvánosságot akar. Cser-Palkovics András, a párt médiapolitikusa az Országgyűlésben hétfőn kijelentette: pontosan tudni kell, mennyibe került a beruházás, mivel a hírek szerint a százmilliárd forintot is meghaladó összeget közpénzből fizeti vissza a Magyar Televízió.

A beruházás költségeit (és saját haszonkulcsát) nem volt hajlandó elárulni lapunknak a Milleniumi Média Kft. ügyvezetője, üzleti titokra hivatkozva. A szocialisták médiapolitikusa, Jánosi György is úgy véli azonban, hogy közpénzek esetében nem lehet üzleti titokra hivatkozni. Jánosi abban is partner lenne, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) soron kívül vizsgálja meg a köztévé gazdálkodását. Ám míg a Fidesz parlamenti határozatban „kötelezné" erre az ÁSZ-t, addig Jánosi szerint szerencsésebb lenne, ha a parlament elnöke kérné fel a számvevőket.

Ide kapcsolódó információ, hogy bár idei üzleti tervét még nem fogadta el a köztévé, sőt a tavalyi beszámoló közzétételével is "lecsúszta" a cégek számára kötelező május végi határidőt, mégis napirenden van egy jelentős költségvetésű szappanopera terve. Három televíziós forrásunk - köztük Kozák Márton, a kuratóriumi elnökség SZDSZ által jelölt tagja - is megerősítette: a testület felhatalmazta a menedzsmentet, hogy kezdjen tárgyalásokat a terv megvalósításáról.

Az MTV büszkesége és problémáinak jelentős része: az új székház
Az MTV büszkesége és problémáinak jelentős része: az új székház
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.