galéria megtekintése

Komlón unortodox módszerrel kezelnék az adós lakótársakat

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 20. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Orbán Viktor kormányfőnél kezdeményezett törvénymódosítást egy komlói lakásszövetkezet, mivel a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a tömbházakban élők közössége hatásosan lépjen fel a nem fizető lakótársak ellen.

Orbán Viktornak és a parlament Fidesz–KDNP frakciójának írt levelet a komlói Ifjúság Lakásfenntartó Szövetkezet. Az írást a szövetkezet elnöke, Budaházy György megosztotta lapunkkal, mivel úgy vélte, hogy levelük tartalma közérdekű. A komlói szövetkezet tagjai arra a megállapításra jutottak, hogy a jelenlegi törvények különbséget tesznek az emberek között aszerint, hogy magán- vagy társasházban laknak, és ez a megítélés sérti az alkotmányos egyenlőség elvét.

A komlóiak azt szeretnék, hogy a társasházak lakóinak ne kelljen átvállalniuk eladósodott szomszédaik tartozásait
A komlóiak azt szeretnék, hogy a társasházak lakóinak ne kelljen átvállalniuk eladósodott szomszédaik tartozásait
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Mert például ha valaki magánházban nem fizet a vízért, akkor a szolgáltató az adóson hajtja be a tartozást, és ha ez eredménytelen, elzárja a vizet. A társasházi lakók esetében viszont a törvény lehetőséget ad arra, hogy a nem fizetők tartozását a vízmű a többi lakón „vasalja” be. Ráadásul a nem fizető lakót a vízmű nem zárja ki a szolgáltatásból, azt csak a társasház teheti meg. Erre a komlói lakásszövetkezet többször is rákényszerült, és ez alkalmanként 70 ezer forintjába került.

 

A szövetkezet azt szeretné, ha a jogszabályok úgy változnának, hogy a tömbházak lakóinak nem kellene átvállalni az eladósodott lakótársak vízszámlatartozását. Igaz, utóbb a nem fizető lakók a tömbházzal szemben felhalmozott vízdíj- vagy közösköltség-tartozását meg lehet próbálni behajtani,

ám ez a procedúra általában eredménytelen.

Ez különösen igaz akkor, ha az eladósodott lakótársnak banki hitele van, amit nem tud fizetni. Budaházy tapasztalata az, hogy a tömbházakban lakók gyakran azt követően kezdik nem fizetni a közös költséget, ha banki tartozásuk kiegyenlítése reménytelenné válik.

Az ezer lakást kezelő komlói szövetkezet lakói összesen 42 millió forinttal tartoznak a közös kasszának, ebből 30 milliót az a 26 lakástulajdonos halmozott fel, akinek „elszállt” a banki hitele. A szövetkezet hat esetben indított végrehajtást a milliós tartozással rendelkező lakótársak ellen, ám e lakások árverése után mindig a lakónak hitelt nyújtó bank jutott pénzhez, a szövetkezet egy forintot sem kasszírozott. Budaházy azt szeretné, ha a törvény oly módon változna, hogy a tömbházak közösségével szemben a lakóknak hitelt nyújtó bankok ne élvezzenek korlátlan előnyt.

Vagyis ha egy lakástulajdonos eladósodik a bankkal és a tömbházzal szemben, akkor árverés esetén ne csak a hitelintézet jusson pénzhez. Ha egy tehermentes ingatlant hitelből vásárolnak meg, akkor az amiatt bejegyzett jelzálogjog – függetlenül attól, hogy ki jegyzi be (bank vagy magánszemély) – megelőzi a későbbi tartozások okán keletkező követeléseket. Ez egy történelmileg kialakult és nemzetközileg elterjedt gyakorlat. Budaházy viszont azzal érvel, hogy a bank miért nem vállal valamiféleképpen felelősséget a tömbházi közösséggel szemben, hogy a rossz adóst a meggondolatlanul kihelyezett hitellel ő hozta a többiek „nyakára”.

Bejött a lifttelefon

A cikkben szereplő lakásszövetkezet tavaly már hallatott magáról, amikor bevezette, hogy a liftes házakban mobiltelefonnal lehet hívni és indítani a felvonót, és az ehhez szükséges kódot csak azok a lakók birtokolják, akiknek nincs közösköltség-elmaradása. Miután a komlói szövetkezet bevezette ezt a módszert, a tartozók alig pár hónap alatt 4 millió forint tartozást fizettek ki. Volt, aki több százezret tett le az asztalra, s közben bevallotta, hogy eddig azért nem fizetett, mert látta, hogy más is megteheti ezt következmények nélkül. A komlóiak szellemes műszaki hátterű találmánya iránt azóta országszerte érdeklődnek a tömbházak, sőt immár egy zágrábi társasház is meg akarja vásárolni a módszert.

A Budaházy által vezetett szövetkezet azt fontolgatja, hogy ha a kormányfő válasza elutasító lesz, akkor jogászok segítségét kérve az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Dr. Koszoru István ügyvéd, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) jogi munkabizottságának titkára azt mondja: a LOSZ már próbált ebben az ügyben jogszabályváltozásokat kezdeményezni, ám eddig sikertelenül. Koszoru szerint csak akkor lehet a kérdésben áttörés, ha a kormány ezen a területen sem fél bevetni unortodox eszközöket.

Arról, hogy érdemes-e a komlói szövetkezetnek az AB-hez fordulni, Koszoru így vélekedett: a testület aligha talál alkotmánysértő törvényt ez ügyben, ám mégse lenne felesleges a beadvány, mivel felhívná a figyelmet arra, hogy tömbházakban élők közösségének tarthatatlan a helyzete az eladósodott lakótársak miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.