Fideszesek csapnak le a külföldiek földjeire?

A zsebszerződések ellen hozott jogszabályokkal megriasztott külföldiek szabadulnak a földektől, és elszaporodtak a gyanús, benfenntesnek tűnő földvásárlások.

Több jel is utal arra, hogy a zsebszerződések miatt szankciókkal fenyegetett, bejegyzett külföldi haszonélvezők földjeire Fidesz- és kormányközeli cégek, emberek vetettek szemet, nem kizárhatóan bennfentes információk ismeretében – állítja Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, a szocialisták agrárszakértője. Gőgös Zoltán szerint ugyanis saját lakóhelyüktől távol eső településeken vásárolnak meg földeket a kormánypárthoz valamilyen módon kötődő családok tagjai.

Gőgös Zoltán
Gőgös Zoltán
Móricz Simon / Népszabadság

A képviselő a külföldi állampolgárok korábbi, jogtalan földszerzésének egyik technikájaként említette a haszonélvezeti joggal történő visszaélést. Mivel a föld nem kerülhetett törvényesen külföldiek tulajdonába, ezért azokat sok esetben magyar nevekre íratták, s önmagukat haszonélvezőnek jegyeztették be. Gyakorlatilag azonban a külföldiek rendelkeztek az adott földterülettel.

Az új jogszabályok azonban megriasztották az osztrákokat, németeket, valamint a névleges magyar tulajdonosokat, ezért aztán sokan szabadulni akarnak a földektől. Érdekes módon ezekről a szándékokról gyakran a helyieknél is gyorsabban értesülnek a távol lakó emberek, akik között kis kutakodással hamar felfedezhetők a Fideszhez kötődő személyek, mondta el a hozzá érkező információk alapján a szocialista politikus.

Gőgös Zoltán furcsának tarja például, hogy a Veszprém megyei Kamond hirdetőtábláján szereplő adatok szerint a szentendrei Skamla Pál és több családtagja – testvér, gyerek, nagymama – egymilliárd forint körüli értékben szándékozik Kamond, Nagypirit, Adorjánháza és más közeli községek területén található földeket vásárolni. Ezek a földek német jelzálogjoggal terhelt területek.

Skamla cége, az M & S korábban is a nemzeti információs adatvagyon technikai hátterének kezelőjeként működött. Honlapjukon referenciaként említik – többek között – a Belügyminisztériumot, a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalt, a Közigazgatásszervezési és Közszolgálati Hivatalt, az Országos Rendőr-főkapitányságot, valamennyi megyei rendőrkapitányságot, s a Köztársasági Őrezredet is.

Gőgös Zoltán a furcsa földszerzések közé sorolja, hogy a Nemzeti Agrárkamara elnökének, Győrffy Balázsnak, a Fidesz Nemesgörzsönyben lakó országgyűlési képviselőjének a sofőrje, Jánosa Márk Takácsi környékén 155 hektár földet vett, összesen mintegy 163 millió forint értékben.

Természetesen kerestük az érintetteket, szerettük volna megtudni Skamla Páltól, mit akarnak kezdeni a hatalmas földterülettel, s miért éppen ebben a térségben vásároltak. E-mail kérdéseinkre azonban nem érkezett válasz. Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárkamara elnökétől azt tudakoltuk: tudott-e gépkocsivezetője – a falubeliek szerint rokona – földvételéről, s arról, hogy ezeknek a haszonélvezeti jogát eddig német állampolgárok birtokolták. Ha igen, nem gondolta-e, hogy ez felvetheti a korábbi zsebszerződés gyanúját?

Jánosa Márkot Facebook-oldalán is kerestük. Kérdéseinkre az érintettek egyike sem válaszolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.