SMS-sel is lehetne fizetni a buszjegyért

SMS-ben is lehetne fizetni a BKV járatain a jövőben – az LMP javaslata szerint. Az ellenzéki párt új típusú közlekedési jegyek bevezetését szorgalmazza abból a célból, hogy emelkedhessen az alkalmi utasok száma.

Új típusú tömegközlekedési jegyek bevezetését javasolja az LMP Budapesten, hogy minél többen utazzanak a BKV-val – adta hírül a távirati iroda. A Fővárosi Közgyűlés elé beterjesztett javaslat elsősorban az alkalmi utasoknak kedvezne.

A javaslat egyik eleme az SMS-jegy. Ezt úgy lehetne megváltani, hogy az utas egy SMS-t küld, amelyben megadja egyik arcképes hatósági igazolványának számát és a kért jegy típusát. A vásárlásról visszaigazolást kap, amelyet megmutat az ellenőrnek. A BKV szúrópróbaszerűen ellenőrizheti az SMS-jegyek valódiságát a szerver adataival való utólagos összevetéssel. A személyazonosító adatok birtokában a csaló utassal szemben hatósági eljárás kezdeményezhető.

A javaslat szerint előnye a rendszernek a gyors bevezethetőség és a hamisító egyszerű azonosítása. Hátránya viszont, hogy az ellenőröket fényképkészítésre alkalmas eszközzel kell ellátni, valamint a rendszer nem kompatibilis a metró-beléptetőkapus megoldással.

Az LMP másik javaslata bevezetné az 5/30-as jegytömböt. Az öt napijegyet harminc nap alatt kellene felhasználnia a vásárlónak. A tömb ára 3500-4000 forint lenne.

A javaslatot Somfai Ágnes és Hanzély Ákos önkormányzati képviselő jegyzi. Az előterjesztésben rámutatnak arra, hogy a budapesti tömegközlekedést nem rendszeresen használóknak nyújtott jegystruktúra elavult és igazságtalan. A javaslatról várhatóan szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.