Sláger, Danubius: amerikai képviselők határozattervezetben ítélnék el Magyarországot

Az amerikai képviselőház a külügyi bizottság elé utalta azt a határozattervezetet, amelyben elítélnék az ORTT döntését a rádiófrekvenciákról.

A tervezetet hat indianai képviselő terjesztette elő. Ebben többek között felszólítják Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a törvényességet és bánjon tisztességesen a külföldi befektetőkkel, valamint tartsa fenn elkötelezettségét a szabad és független sajtó iránt.

A dokumentum indoklásában arra hivatkoznak, hogy a Financial Times című lap megírta: az új pályázatokat elbíráló döntés előtt a szocialista párt illetve a Fidesz nevében fellépő egyének azt ajánlották, hogy meghosszabbítják a két országos sugárzású kereskedelmi rádióadó engedélyét, amennyiben a cégek tulajdonának ötven százalékát átadják a pártoknak. Miután ezt mindkét rádióadó visszautasította, az ORTT szocialista és fideszes delegáltjai két politikailag elkötelezett pályázónak adták az engedélyeket. Ezt követően - mint a Wall Street Journal írta - a magyar miniszterelnök és az ORTT elnöke is nyilvánosan elítélte a folyamatot.

A határozattervezet emlékeztet rá, hogy az Egyesült Államok fontos befektető Magyarországon. Figyelmeztetnek rá, hogy a külföldi befektetőkkel szembeni tisztességtelen bánásmód elriaszthatja befektetőket és akadályozhatja gazdasági növekedést Magyarországon. A jogállam tisztelete és a független sajtó ugyanakkor erősíti a befektetői bizalmat. Egyelőre nem tudni, hogy a határozattervezetet mikor tárgyalja a kongresszus külügyi bizottsága.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.