Skizofrén fiú írja az új sikerblogot

Különös bloggerre figyel a Facebook közönsége. Bálintnak egy hét alatt 25 ezer olvasója volt, egy-egy posztját több százan lájkolják, sokan hozzá is szólnak. Első videós bejegyzését hatezernél is többen látták. És ez nem kis szó, Bálint ugyanis skizofrén, blogja is erről szól.
A Hullámvasút – egy kicsit skizo fiú naplója blogot jegyző Bálint valójában nem létezik. Ő a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) anti-stigma kampányának kitalált karaktere, akit Mészáros Béla, a Katona József Színház művésze alakít. Történetei azonban nagyon is valósak: valódi betegek beszámolói alapján írják azokat. A kampányt készítő X Kommunikációs Központ munkatársai az elmúlt hónapokban számos mentális betegséggel küzdő emberrel, hozzátartozókkal és pszichiáterekkel interjúztak annak érdekében, hogy a lehető legvalóságosabban jeleníthessék meg Bálintot.

Úgy tűnik, fáradozásuk nem volt hiábavaló, a blognak rengeteg olvasója van. A hitelességet jelzi, hogy rengetegen élő személyként kezelik a szerzőt, noha az oldalon egyértelműen jelezték, hogy fiktív karakterről van szó. Sokan szólnak hozzá az egyes bejegyzésekhez, érintett betegek és hozzátartozóik levelet is szoktak küldeni.

A kampány szervezői a mentális betegségekről a társadalomban élő tévhitek és előítéletek lebontását tűzték ki célul. A téma aktualitását jól jelzi az a parázs vita, amely a "combinós gyilkos", A. Áron ügye kapcsán lángolt fel idén nyáron. Akkor rengeteg olyan véleményt lehetett hallani-olvasni, amely szerint a mentális betegeket egyszerűen el kell zárni.

A TASZ saját blogján további bejegyzéseket is közöl a kampánnyal kapcsolatosan. Bálint október 20-ig folyamatosan frissíti bejegyzéseit, második videója például éppen szerdán jelent meg:

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.