Siófokon leszavazták az állami földek eladását

Siófokon az Agrárszektor konferencia első napján, csütörtökön, a korábbi tárcavezetők évértékelőjén az állami földek dobra veréséről vitáztak a szakemberek, tudtuk meg a sonline.hu írásából.

Németh Imre, aki 2002 és 2005 között irányította az agrártárcát, az állami földek eladása kapcsán elmondta, hogy szerinte a szakmai szempontok háttérbe szorulnak, és a tőke érdeke a első. A konferencia résztvevői egyébként szavaztak arról, hogy egyetértenek-e a földeladással, és 69 százalék voksolt úgy, hogy: nem. Az előadásokból az is kiderült: csökken a mezőgazdaság Európai Unióból érkező támogatása.

– Teljes tévedés, hogy az állami földek eladása százéves kisgazda program lenne, ahogyan ezt kommunikálják – érvelt az agrárminisztériumot 1998–2001 között vezető Torgyán József csütörtökön Siófokon az egykori agrárminiszterek évértékelőjén. – Mi mindig a nagybirtokok fölosztása, a földosztás hívei voltunk, és nem az árverésé. Licitálni a nagy pénzekkel rendelkezők tudnak, nem a kisparasztok. A licit csak az oligarchák gyarapodását segíti – mondta.

Németh Imre azt hangsúlyozta: azok, akik tíz éve a Kossuth téren a traktorplatóról agitáltak, mondván, hogy el a kezekkel a földtől, meg hogy a haza nem eladó, most lengetik a földeladás zászlaját. Ha ők most tükörbe néznek, mit látnak, tette fel a kérdést az exminiszter.

Gráf József  – ő 2005 és 2010 között volt miniszter – azt mondta: – Lehet butítani az embereket, de előbb-utóbb mindenkinek leesik a húsz fillér. Ha egy háromezer hektáros, állatok százait tartó társaság összes földjét eladják, és ezzel lehetetlenné teszik, negyven-ötven kistermelő állítja majd elő ugyanazt? Aligha. Egy kormányzatnak az emberek érdekében kéne dolgozni, nem valakik ellen. Mi az, hogy nagyüzemellenes politika? Ők talán nem fizetnek adót? Ha versenyben akarunk maradni, a hatékonyságot kell növelni – vélekedett Gráf József. – Ha azonban éppen azokat zárjuk ki a támogatásból, akik hatékonyak tudnának lenni, akkor nagy baj lesz.

Torgyán József a kis gazdálkodók állami segítségét szorgalmazta, közben a ledfalon megjelent egy üzenet a hallgatóság soraiból: „Torgyán for president!”.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.