galéria megtekintése

Siófokon aláírást gyűjtenek a borsodi vendégmunkások ellen

19 komment


Hajba Ferenc

Május elsejének nevezik azt a siófoki utcát, ahol a helyi gyümölcstermesztő zrt. alkalmi kölcsönmunkásainak meglehetősen lerobbant szállója áll. Most, a meggyszezon idején borsodi romák laknak benne, ők szedik ládákba a tulajdonosok számára jelenleg éppen rosszul fizető meggyet.

– Négyszáz emberre van szükségünk, itt helyben és a környéken lehetetlen ennyi munkavállalót találni, kölcsönöznünk kell – indokolja Volenszki Tamás ügyvezető, miért a Balatontól távoli vidék lakói dolgoznak náluk.

A helyiek inkább a vendéglátásból és az idegenforgalomból élnek, s bár ez is fárasztó, az időjárás miatt ráadásul kiszámíthatatlan hozamú vállalkozás, de a gyümölcsszedésnél azért lényegesen nagyobb jövedelmet hoz.

A borsodiakat azonban nem segítségként fogadja a siófoki egy része.

 

– Engem nem érdekel, hogy cigányok, romák, vagy hogy a fenébe hívják őket, de mit keresnek nálunk, ezen a nyugodt vidéken Borsodból idegenek? – teszi föl a kérdést egy asszony, aki csak hosszú unszolásra áll szóba velem, amikor a közeli pékségből hazafelé ballag.

– Nem volna jó, ha megszállnának bennünket az ózdiak vagy az alföldiek.

– Mi a baj velük?

– Nem idevalók ezek. Ordibálnak, szemetelnek. Tudja, a közelben szobákat is adnak ki a balatonszéplakiak, na nem nekik, hanem normális külföldi vagy magyar vendégeknek, de kérdem én, ki jön ide pihenni, ha látják, hallják, hogy mi folyik itt?

Cigányélet több száz kilométerre az otthontól
Cigányélet több száz kilométerre az otthontól
Földi D. Attila

A kölcsönzött borsodi munkások ellen aláírásokat gyűjtöttek a környéken. Az ívet a siófoki önkormányzathoz juttatták el, ahol egyelőre nem sikerült megtudnunk, mi lesz az aláírásokkal, egyeztetnek-e róluk.

– Maga is aláírta? – kérdezem az asszonyt.

Nem mondja meg.

– Titok? – faggatom.

– Titok, mert ezek hamar bosszút állnak – mutat a szállóra.

– Hát én nem írtam alá, mert valaki majd még kitalálja, hogy a cigányokat elküldik, helyettük meg idehozzák a menekülteket közmunkába – szól közbe egy odaérkező másik asszony.

– Márpedig ha ideköltözik ezer néger, még a Balaton is kiürül.

Egy férfi viszont azt állítja a pékség előtt, őt egyáltalán nem zavarják a kölcsönmunkások, akinek nem tetszik, hogy itt vannak, az szedje le helyettük a meggyet.

Fiatal fiú érkezik Zamárdiból, ő takarítja itt a környéket.

– Hát vannak elszórt sörösüvegek, meg cigisdobozok – bólogat.

A munkásszálló bejárata előtt egy asszony ül az árnyékban, olyan gondnokfélének nézem, nagy valószínűséggel nem helybeli. Hangos haragra gerjed, amikor megszólítom. Fölpattan, belülről bezárja a szálló ajtaját.

– Semmit sem mondok, nincs itt semmi látnivaló, tűnjön el innen! – kiabálja.

Az ablakon belátni, a plafonon öreg ventillátor terelgeti a levegőt – már ha tele van az éjszakánként zsúfolt szoba, melyben most éppen senki sincs. Mosott ruhák száradnak a napon, mobilvécék sorakoznak az udvaron.

A meggyszedők a teljesen körbekerített, hatalmas gyümölcsösökben dolgoznak, nem tudok bejutni hozzájuk, de üzenik is, hogy nem hajlandóak mondani semmit.

– Aki a lakóhelyétől ilyen messzire elmegy dolgozni másokkal összezsúfolódva, az már a mindennapi falatért jön – állítja a békéscsabai Kovács Gyula, aki 22 éve visz munkaerőt az ország különböző részére, így a Balatonra is. Igaz, a borsodiakat most nem ő szerződtette Siófokra. Szerinte a közmunkaprogram kényelmessé tette az embereket. A szegényebb vidékeken is inkább elsöprögetnek otthon közmunkában, minthogy több pénzért „cigányéletet" éljenek.

– Biztos, hogy a kölcsönzött munkások sem angyalok, nekem is vannak rémtörténeteim velük – meséli. – Egyszer a Győrhöz közeli Ravazdra barackot szedni vittem embereket. Az első este ellopták a buszból a GPS-t. Mind a kilencven embert haza zavartam – Azóta hozzám csak olyanok jöttek, akik ismerték a rendet meg a tisztességet és a munkát. Őket is sokszor gyanakodva fogadják persze a helybeliek, nem vagyunk egy túl nyitott ország.

Volenszki Tamás azt mondja, itt lakik a szálló közelében, de neki még senki nem panaszkodott. – Természetesen ha valakivel gond lesz, azt nem foglalkoztatjuk tovább – ígéri.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.