Siófoki VIP-lista a kukaszállításra

Január közepe óta több büntetőfeljelentést tett Siófok polgármestere, az új városvezető szerint ugyanis az önkormányzat egyes cégeinek gazdálkodása az elmúlt években nem volt minden tekintetben jogszerű. A város több képviselőjének például nem kellett fizetni a szemétszállításért.

Siófokon – akárcsak 2010-ben – tavaly is a kormánypártok kerültek többségbe a képviselő-testületben. A polgármesteri poszton viszont változás történt, mivel a független jelöltként induló, 46 esztendős Lengyel Róbert nagy fölénnyel legyőzte a várost húsz éve irányító, fideszes Balázs Árpádot. A korábban Siófok rendőrkapitányaként dolgozó Lengyel akkor azt ígérte, hogy átvilágítják az önkormányzat cégeinek és intézményeinek működését.

Az egyik cég, a siófoki önkormányzat strandjait üzemeltető Balaton-Parti Kft. átvilágítása el is kezdődött, ez a munka áprilisban zárul le. Ugyanakkor Lengyel már feljelentést tett a rendőrségen, mivel egy neki névvel írt levél alapján arra a következtetésre jutott, hogy szabálytalanságok történtek a kft.-nél. A polgármester egyelőre nem kívánta részletezni a levél és a feljelentés tartalmát. (A kiszivárgott információk szerint gépek tűnhettek el a kft. raktáraiból.)

A csókosoknak nem kellett fizetni
A csókosoknak nem kellett fizetni
Kocsis Zoltán / Népszabadság

Azt viszont megtudtuk a polgármestertől, hogy további feljelentéseket tett az önkormányzati cégek gazdálkodásának – vélt – törvénysértései miatt. A városban szemétdíjat szedő Siókom Kft. esetében arról értesült a város első embere, hogy a cégnél rendszeresen indokolatlan kifizetések történtek, ezért hűtlen kezelés, sikkasztás és költségvetési csalás gyanújával fordult a rendőrséghez.

További két siófoki „szemét-ügy” is munkát ad majd a nyomozóknak. A Siófok gesztorságával működő Dél-Balatoni és Sióvölgyi Konzorcium egy 14 milliárd forint uniós támogatást élvező projekt keretében létrehozott egy hulladékgazdálkodási rendszert. A rendszer üzemeltetésére a konzorcium 104 önkormányzata szerződést kötött az AVE Zöldfok Zrt.-vel. A kontraktus szerint a zrt. negyedévenként 84 millió forint eszközhasználati díjat fizetett. Az elmúlt két évben a zrt. nem utalt pénzt az eszközhasználatért. A polgármester ezért 588 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával tett feljelentést.

Az is kiderült, hogy Siófokon 150 magánszemély 2014-ben nem fizetett szemétdíjat a Siókomnak. A fizetés alól mentesítettek között találjuk a cég dolgozóit, valamint a város több korábbi és jelenlegi képviselőjét. Utóbbiak közül van, aki 2-3 ingatlannal is rendelkezik, ám egyik után sem fizetett a hulladékszállításért a múlt évben. Annak nincs nyoma, hogy ezt a „szívességi” díjelengedést bármilyen helyi rendelettel megalapozták volna. Az ingyenes hulladékszállítás egy év alatt 3 és fél millió forint kárt okozott a város amúgy is veszteséges cégének. Lengyel mindehhez hozzátette: nem érti, Siófok korábbi – általában jól kereső – irányítói miért fogadták el a várostól ezt a nyilvánvalóan jogtalan gesztust.

Szerettük volna megtudni a siófoki képviselő-testületet irányító Fidesz–KDNP-frakció vezetőjétől, Szamosi Lóránttól, hogy a kormánypárti képviselők miképp látják a leírtakat. Szamosi azt kérte, várjuk meg a rendőrségi vizsgálatok és a cégátvilágítások eredményét, majd azt követően nyilatkozik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.