galéria megtekintése

Simon vallott, ő csak ártatlan és tehetős

12 komment


Fekete Gy. Attila

Ártatlannak vallotta magát a költségvetési csalással és hamis magánokirattal való visszaéléssel vádolt Simon Gábor a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött büntetőperében. Az MSZP korábbi elnökhelyettese most jelent és szólalt meg először a nyilvánosság előtt azóta, hogy 2014-ben az ellene a választási kampány során indult nyomozás miatt kénytelen volt lemondani tisztségeiről.

Simont azzal vádolja az ügyészség, hogy miközben 2002 és 2012 között kizárólag képviselői tiszteletdíját, illetve 2008 és 2010 között államtitkári fizetését szerepeltette vagyonnyilatkozataiban és adóbevallásaiban, osztrák és svájci bankokban több százmillió forintnak megfelelő összegű valutát helyezett el. Ezek után sem jövedelemadót, sem egészségügyi hozzájárulást nem fizetett, így 120 milliós vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Bár Simon az eljárás során a szóban forgó összeget megfizette, az ügyészség nem módosította a vádat, amelynek része, hogy Simon hamis bissau-guineai útlevelet készíttetett a később rejtélyes körülmények között – egy rendőrautóban – elhunyt Welsz Tamással. A hamis okmánnyal újabb bankszámlákat nyitott és azokon szintén jelentős összegeket helyezett el.

Simon kérdésekre nem válaszolt. Felolvasott nyilatkozata szerint a külföldön parkoltatott összegek legális forrásból származó korábbi megtakarításai, amelyek után nem kellett sem személyi jövedelemadót, sem egészségügyi hozzájárulást fizetnie. Megjegyezte, hogy már 2002 előtt is tehetős ember volt, mivel külföldön jövedelmező vagyonkezelői tevékenységet végzett. A 2000-es években másfél millió dollárja volt egy svájci bankban, amit idővel osztrák pénzintézetekbe helyezett át.

 
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A bankok kérték tőle a pénz forrásának igazolását, és ennek eleget is tett. Egy később, a bíróság által ismertetett irat szerint Simonnak közép-európai befektetési lehetőségek felkutatására és vagyonkezelésre szóló kétmillió dolláros szerződése volt egy uruguayi partnerrel. De azt is kikötötték, hogy a szerződés tartalma nem hozható harmadik fél tudomására.

Welszről és a hamis közokirat felhasználásának vádjáról szólva úgy fogalmazott, ma sem tudja, a férfi megbízást teljesítő fedett ügynök vagy kalandor volt, de jól kibabrált vele. Majd egy zavaros történetet adott elő arról, hogy mikor és miért kereste meg őt Welsz, akinek aztán „jóhiszeműen megbízást adott". Akkor fogott csak gyanút, hogy Welsz körül valami nincs rendben, amikor legalizáltatni akarta vele a szerinte amúgy legális jövedelmét. Visszavonta a neki adott megbízását, és visszakérte az átadott iratokat is, de már hiába.

Simon állítása szerint soha nem kért hamis bissau-guineai útlevelet. Úgy vélte, hogy Welsz őt lejárató vallomásainak a következménye, hogy előzetes letartóztatásba került. S bár szerinte már az előtt is nyomoztak ellene, hogy lemondott volna képviselői mandátumáról és vele mentelmi jogáról, halálfélelme volt, amikor értesült Welsz rejtélyes haláláról.
A politikus ellen a korabeli hivatalos közlések szerint az osztrák pénzmosás elleni hivatal jelzése alapján kezdett el vizsgálódni az ügyészség, bár – mint ő maga is vallott róla – számos jel szerint már az előtt is nyomoztak a pénzügyei miatt, hogy megszűnt volna a mentelmi joga.

Simon a tárgyaláson kérte a bíróságtól a lakhelyelhagyási tilalom megszüntetését, ám ezt elutasították azzal az indokkal, hogy a rendelkezésére álló pénz továbbra is lehetővé teszi szökését, akár a családjával együtt is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.