Simon-ügy: kiszállt a MagNet bankhoz az MNB

A jegybank is beszállt a Simon-ügy felgöngyölítésébe: célvizsgálatot indítottak a MagNet bank székhelyén. Kocsis Máté szerint tovább bonyolódik a "bűnregény".

Helyszíni célvizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. székhelyén – az elmúlt napokban a nyilvánosság elé került – egyes bissau-guineai, illetőleg egyéb külföldi állampolgárságú természetes személyek bankszámlanyitásaival kapcsolatban csütörtökön. Erről a jegybank tájékoztatta szerkesztőségünket.

A MagNet Bank a nyomozók figyelmének középpontjában
A MagNet Bank a nyomozók figyelmének középpontjában
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az MNB közleménye szerint a felügyeleti célvizsgálat keretében azt ellenőrzi, hogy az ezek kapcsán felmerülő magasabb kockázatokat a MagNet Bank Zrt. megfelelően kezelte és kezeli-e. A jegybank vizsgálatának eredményét annak lezárulta után határozatban teszi közzé a nyilvánosság számára.

A Magyar Nemzeti Bank célvizsgálat során ellenőrzi, hogy az egyik kereskedelmi banknál megfelelően kezelik-e az egyes külföldi állampolgárságú természetes személyek számlanyitásai kapcsán felvetődő magasabb kockázatokat.

Kocsis: Bonyolódik a bűnregény

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint egyre több és több kérdésre kell válaszolnia a Gyurcsány-koalíció politikusainak. Ezt Kocsis Máté csütörtökön Budapesten mondta a nap folyamán megjelent sajtóinformációkra reagálva. A kormánypárti politikust más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdezték arról a Népszabadságban megjelent információról, miszerint a múlt héten elhunyt Welsz Tamás hangmérnökként dolgozott abban a csapatban, amelyik az MSZP megbízásából 2006 nyarán rögzítette a Gyurcsány-beszédet.)

Welsz érintett volt az eltitkolt vagyonnal rendelkező Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes ügyében.) Kocsis Máté szerint egyre tovább bonyolódik, szövevényesebbé válik a szocialista "bűnregény". Világos most már az is, hogy nem új keletű kapcsolat a szocialisták és Welsz Tamás kapcsolata – fogalmazott, hozzátéve, hogy világosan látszik, hogy Gyurcsány Ferenctől sem független ez az ügy, hiszen az őszödi ügy főszereplőjeként tudnia kellett erről.

Tudja, csak nem mondja

Egy másik kérdésre, miszerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) az APEH vizsgálatát kezdeményezte Welsznél, és volt-e erről szó az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága e héten tartott, az üggyel kapcsolatos ülésén, a fideszes politikus hangsúlyozta, zárt ülésről lévén szó, pontos információkat nem közölhet. Megjegyezte ugyanakkor, csak részben pontosak a napvilágra került sajtóhírek.

Arra a kérdésre, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként meg tudja-e mondani, hogy Welsz Tamás az NBH látókörében volt-e, a kommunikációs igazgató közölte, meg tudná ezt a kérdést válaszolni, de nem teheti, mert államtitoknak minősül ez az információ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.